1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

F-16 boort zich in gebouw op vliegbasis Leeuwarden

Op de vliegbasis Leeuwarden is een Belgische F-16 bij het opstijgen tegen een gebouw gebotst. Dat gebeurde al rijdend, voordat het toestel van de grond was, zo meldt de Veiligheidsregio. De F-16 boorde zich een aantal meter in het gebouw van één verdieping.

De piloot gebruikte kort daarvoor zijn schietstoel om uit het toestel te komen. Hij landde net buiten het terrein van de basis en raakte gewond aan zijn been. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Een andere Belgische militair die op het moment dat het misging als zogeheten crew chief met het toestel bezig was, is uit voorzorg ook naar het ziekenhuis gebracht.

In het gebouw waar de straaljager zich in boorde was niemand aanwezig. Er is alleen materiële schade.

Het lijkt erop dat de F-16 bij het opstarten uit zichzelf is gaan accelereren, zegt Defensie. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Het toestel dat is gecrasht is een Belgische F-16. Die oefenen geregeld op de vliegbasis Leeuwarden. De piloot en de crew chief deden mee aan een internationale oefening. Die is na het ongeluk stilgelegd.

Bij een hek bij de luchtmachtbasis waren hulpverleners bezig en was een parachute te zien:

Crash bij vliegbasis Leeuwarden

Volgens een spotter bij de basis met wie Omrop Fryslân heeft gesproken, had het toestel rond 09.15 uur net toestemming gekregen om op te stijgen. "We stonden bij de spottersbult bij Marsum. Ineens hoorden we heel veel kabaal. En op dat moment zie ik een staart van een F-16 over het platform rollen op redelijk hoge snelheid."

De hulpdiensten rukten massaal uit. Blusvoertuigen spoten direct schuim op het toestel. Ze hebben kunnen voorkomen dat het in brand vloog.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen. Medewerkers zijn op weg naar Leeuwarden voor een verkennend onderzoek, zo meldt de raad op Twitter. Ook een team van de Belgische defensie zal het ongeluk onderzoeken.

  • Camjo Media
    Het ongeluk op de vliegbasis Leeuwarden
  • Persbureau Meter

Leeuwarden is al tientallen jaren de uitvalsbasis voor de Nederlandse F-16's. Het gevechtstoestel is bijna aan het eind van zijn levensloop gekomen. Ze maken plaats voor F-35's.

De oude toestellen zouden vandaag naar de vliegbasis in Volkel worden gevlogen, waar ze nog een paar jaar gebruikt worden. Vanwege dat afscheid was het vandaag extra druk op de spottersplaats. "Er waren heel veel mensen, dus ook heel veel mensen die het gezien hebben. Het had een heel mooie dag moeten worden, maar nu misschien wel trieste dag. Veel spotters stonden met trillende benen. Je schrikt je rot."

Dat feestelijke afscheid is nu uitgesteld, zo meldt de Leeuwarder Courant.

Vorige week vloog een groepje F-16's bij wijze van afscheid van de provincie in formatie over Friesland een 'Elfstedentocht'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl