Het huisje wordt gesloopt omdat het te dicht bij het spoor staat
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Noodgedwongen verlaten Johan en Janny hun huisje aan het spoor

Bijna dertig jaar hebben Johan en Janny in een karakteristiek 19e-eeuwse pand gewoond aan het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Maar nu wordt het huisje gesloopt omdat het te dicht bij het spoor staat. Na een verloren onteigeningsprocedure van ProRail heeft het echtpaar gisteravond hun huisje bij Den Horn verlaten.

"De komende dagen doe ik rustig aan, om even bij te komen", zegt Johan (74) tegen RTV Noord. "Dit moeten we verwerken. We zijn ons huis kwijt."

Zelf vonden ze het passeren van de trein vlak langs hun huismuren geen enkel probleem. Ze horen het niet eens meer. Maar ProRail dacht daar anders over.

Plan om het spoor te verdubbelen

Het spoor is op deze plek recentelijk verdubbeld. Bovendien ligt de weg over het spoor schuin plaats van haaks. Al met al betekent dit dat het huisje onveilig staat, vond de spoorbeheerder. Zeven jaar geleden werd een onteigeningsprocedure gestart.

De ene na de andere rechtszaak volgde, want Johan en Janny wilden heel graag blijven. Heel even leek er een oplossing: in 2017 stelde de gemeente voor om het pand met inboedel en al zo'n vijftig meter te verplaatsen. Maar om onduidelijke reden ging dat voorstel niet door.

Uiteindelijk won ProRail het pleit. Eerder dit jaar kreeg de spoorbeheerder het pand in eigendom. Gisteren reed de verhuiswagen voor.

Het echtpaar Johan (74) en Janny (79) voor hun inmiddels verlaten huisje

Het afscheid viel het echtpaar zwaar. Het bedrag dat de verkoop heeft opgeleverd is bij lange na niet genoeg om een nieuwe woning te kopen, zegt Johan. Hij wijst erop dat de juridische strijd handenvol met geld heeft gekost.

Voorlopig trekken de twee even in een hotel, iets verderop. De spullen staan in de opslag. Een huurhuis in het naburige dorp is geen alternatief, zegt Johan. Al dat lawaai is niets voor hen.

"Misschien kunnen we een caravan huren. Ergens bij een boer of zo. Dan zitten we in ieder geval nog op een rustig plekje."

Advertentie via Ster.nl