D66-leider Kaag
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk onderzoek Commissariaat voor de Media naar Kaag-documentaire

Het Commissariaat voor de Media gaat mogelijk een onderzoek instellen naar de gang van zaken rond een VPRO-documentaire over D66-leider Kaag. Gisteren bleek dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en D66 zich bemoeid hebben met de montage. GeenStijl heeft documenten daarover gepubliceerd na een WOB-procedure van een lezer. Er komt het beeld uit naar voren dat de makers van de documentaire Kaag verregaand tegemoet zijn gekomen.

Het Commissariaat, dat toezicht houdt op de naleving van de Mediawet, zegt dat er maatschappelijke onrust is ontstaan over mogelijke politieke beïnvloeding van publieke media. "Op grond van de Mediawet bepalen publieke omroepen zelf de vorm en de inhoud. Het media-aanbod moet onder meer tot stand komen zonder overheidsinvloeden". Het Commissariaat heeft vandaag over de kwestie contact gehad met de VPRO en de NPO en overweegt nu een onderzoek.

Werkafspraken

Kaag zelf zegt dat het normaal is dat er werkafspraken zijn gemaakt en dat er bijvoorbeeld geen vertrouwelijke dingen mochten worden uitgezonden. Ze benadrukt dat de documentairemakers onafhankelijk keuzes hebben gemaakt. Eerdere uitlatingen van haar vandaag, waaruit je zou kunnen afleiden dat ze zelf geen opmerkingen over het tv-portret heeft gemaakt, trok ze later in. "Ik heb me een beetje onhandig uitgedrukt."

Volgens Kaag is steeds de afspraak geweest dat aan het eind op- en aanmerkingen konden worden gemaakt. "Ik heb dat ook gedaan, dat hebben mijn medewerkers van Buitenlandse Zaken en D66 gedaan. Ik heb me alleen niet bemoeid met de letterlijke e-mailwisselingen. Maar ik ben er verantwoordelijk voor."

Autogordel

Haar ministerie heeft onder meer een opmerking gemaakt over het fragment waarin Kaag geen autogordel droeg. Maar dat is niet uit de documentaire gehaald.

Kaag vindt dat ze een slecht voorbeeld heeft gegeven door geen autogordel te dragen en dat ze daarmee in de fout is gegaan. "Ik heb meteen een bedrag overgemaakt aan Veilig Verkeer Nederland."

Slob wil opheldering van VPRO

Kaags collega Slob heeft de VPRO "om opheldering gevraagd" over de gang van zaken. Eind 2020 antwoordde Slob op vragen van de PVV dat D66 "geen betrokkenheid bij of invloed heeft gehad op de documentaire".

Naar aanleiding van de nu vrijgegeven stukken wil de demissionaire minister voor Media van de VPRO weten hoe het zit. Volgens Slob heeft hij zich bij de beantwoording van de eerdere Kamervragen gebaseerd op informatie van de omroep. Hij benadrukt wel dat hij geen oordeel wil geven over de programmamakers.

Ook de NPO-ombudsman is een onderzoek begonnen naar de kwestie. Het gaat over het journalistieke eindproduct en het handelen van de makers. Ze hoopt snel met conclusies te komen.

'Onafhankelijk en kritisch'

Volgens de VPRO is de film "echt onafhankelijk en kritisch tot stand gekomen".

Kaag zegt blij te zijn dat de documentaire achter de rug is: ze werd lange tijd met een camera gevolgd en ze heeft dat ervaren als een "intrusie" in haar privéleven en in haar zakelijke optreden.

Kaag: best gebruikelijk dat je opmerkingen meegeeft

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl