Herstelwerkzaamheden aan de beschadigde gasleiding en glasvezelkabel in Eygelshoven

Zuid-Limburg neemt de schade op na noodweer: '200 emmers water uit tuin geschept'

Straten stonden blank en ook het spoor raakte overstroomd. Tussen Sittard en Maastricht rijden nog steeds geen treinen; voor treinreizigers worden bussen ingezet. In Zuid-Limburg wordt de schade opgenomen na het noodweer van gisteravond.

Doordat het windstil was, bleven de buien lange tijd boven het gebied rondom Kerkrade hangen. In Maastricht werd 87,2 millimeter neerslag gemeten. Nooit eerder viel daar in een dag tijd zoveel regen.

In de kledingwinkel van Henny Schaefers kwam het water aan alle kanten naar binnen:

'Ik heb even een potje gehuild en daarna de mouwen opgestroopt'

In Eygelshoven raakten door een modderstroom een gasleiding en een glasvezelkabel beschadigd. Uit voorzorg werden onder meer een supermarkt, een zorgcentrum en appartementen ontruimd. Zo'n veertig mensen werden opgevangen in een buurthuis, zij konden gisteravond laat weer naar huis.

Enexis werkt aan het herstel van de gasleiding. Het zand en de kiezels die door modderstromen in de straten terechtkwamen, worden met veegmachines uit de straten geveegd.

De riolen konden het regenwater niet aan, waardoor putdeksels op talloze plaatsen omhoog geduwd werden. Ook sleurde de stroom kasseien mee. Een speciaal voor dergelijke omstandigheden aangelegd bassin tegen wateroverlast aan de Visweg in Meerssen begaf het, waardoor modderstromen ontstonden.

Bij de verzekeraars Univé en Interpolis zijn tot nu toe zeker 100 meldingen van schade binnengekomen, meldt de regionale omroep 1Limburg.

Bewoners en medewerkers van de gemeente bekijken de schade na het noodweer:

''200 emmers water uit mijn tuin weggeschept'

Twee weken geleden werden onder meer het Utrechtse Leersum en het Noord-Hollandse Alkmaar en Wijk aan Zee ook al overvallen door noodweer. De afgelopen decennia is de gemiddelde temperatuur in Nederland gestegen. NOS- weerman Marco Verhoef legt uit dat in zo'n opwarmend klimaat vaker weerextremen zoals gisteren in Zuid-Limburg voorkomen. "Want hoe warmer de lucht is, hoe meer water erin kan zitten", zegt Verhoef.

"En aangezien de lucht warmer is dan twintig jaar geleden, valt er ook meer uit. Daar komt bij dat er gisteren nog een aantal factoren een rol speelden. Bijvoorbeeld dat er geen stroming in de atmosfeer zat, waardoor het lang op dezelfde plek regende. Verder viel de neerslag in een heuvelgebied. Het water stroomt dan naar één laag punt."

Het slechte weer leidde ook in het westen en zuiden van Duitsland tot chaos. Straten, kelders en tunnels liepen onder water en op meerdere plekken viel de stroom uit en waaiden bomen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl