De Kamerleden Kuik (CDA) en Van Dijk (SP) nemen de petitie aan
NOS Nieuws

'Pardonners' van 2007 willen alsnog Nederlander kunnen worden

VluchtelingenWerk Nederland wil dat zevenduizend mensen die in 2007 onder het generaal pardon vielen, alsnog een Nederlands paspoort krijgen. De organisatie bood vandaag in de Tweede Kamer een petitie aan met 56.703 handtekeningen. De Tweede Kamer wil ook dat de aanvullende eisen voor deze groep worden geschrapt.

Volgens VluchtelingenWerk kan een grote groep 'generaal pardonners' nog altijd niet tot Nederlander genaturaliseerd worden, omdat zij geen paspoort of geboorteakte uit hun geboorteland kunnen laten zien. Dat geeft allerlei problemen in hun dagelijks leven. Zo kunnen zij niet reizen, trouwen of stemmen en geen hypotheek afsluiten.

Voormalige Sovjet-Unie

Bij het aanbieden van de petitie was ook Levon Kazarjan, geboren in de voormalige Sovjet-Unie, die sinds 1999 in Nederland woont. Hij kan nergens terecht voor de geboorteakte en een paspoort, omdat zijn geboorteland niet meer bestaat, vertelde hij.

Omdat hij geen Nederlander kan worden, heeft hij "al slalommend een bestaan in Nederland moeten opbouwen", zegt hij. Zo wilde hij marinier worden, maar dat ging niet als niet-Nederlander. Hij wil zo langzamerhand erkenning voor het feit dat hij zijn steentje bijdraagt aan de Nederlandse samenleving.

'Pardonner' is ruim 20 jaar in Nederland, maar heeft nog geen paspoort

De kwestie speelt al jaren. In 2007 kreeg een groep van zo'n 27.000 asielzoekers een verblijfsvergunning. Normaal gesproken zouden ze na vijf jaar in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort, maar in 2009 werden de regels aangescherpt en moesten asielzoekers een bewijs van hun identiteit kunnen overleggen. Tienduizend mensen konden dat, om uiteenlopende redenen, niet.

Steun Tweede Kamer

Inmiddels heeft staatssecretaris Broekers-Knol die eis laten varen voor mensen die ten tijde van het generaal pardon minderjarig waren, maar dat is maar een klein deel (30 procent) van de groep, zegt Vluchtelingenwerk. De overige zevenduizend vallen buiten de boot.

In april nam de Tweede Kamer een motie aan van SP en CDA, waarin wordt gevraagd om ook de mensen die destijds meerderjarig waren de mogelijkheid te bieden om zich te laten naturaliseren. De staatssecretaris wacht nog op een onderzoek naar belemmeringen bij het verkrijgen van de benodigde papieren, dat voor de zomer klaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl