'Cabeza de mujer' van Picasso EPA

De Griekse politie heeft twee gestolen schilderijen van Piet Mondriaan en Pablo Picasso teruggevonden. Het zijn werken die in 2012 werden ontvreemd uit de National Gallery in Athene, een van de belangrijkste kunstmusea in Griekenland.

Op een persconferentie werd bekendgemaakt dat de politie een 49-jarige verdachte heeft gearresteerd. De man zou hebben verklaard dat hij de kunstroof in zijn eentje heeft gepleegd na zes maanden voorbereiding. Hij leidde de politie naar een bos buiten Athene, waar hij de doeken had verstopt.

De Griekse minister van Cultuur spreekt van een wond die na bijna tien jaar eindelijk is geheeld:

Deze Picasso is samen met een Mondriaan in Griekenland teruggevonden

Hoe de politie de man, een Griek, op het spoor is gekomen is niet precies duidelijk. De schilderijen zouden recent zijn verplaatst naar een plek in het bos, mogelijk na berichten in de media dat de politie de verdachte op het spoor was.

In 7 minuten gestolen

De schilderijen, Picasso's Cabeza de mujer uit 1939 en het olieverfschilderij Molen van Mondriaan uit 1905, werden op 9 januari 2012 's nachts gestolen uit het museum. Naast de werken van Picasso en Mondriaan werd een schets van de Italiaanse kunstenaar Guglielmo Caccia gestolen. De verdachte zou hebben verklaard dat die is vernietigd. Een vierde werk, Landschap (1905) van Mondriaan, moesten de dieven op hun vlucht achterlaten.

Bij de diefstal werden de bewakers destijds om de tuin geleid door het alarmsysteem meerdere keren af te laten gaan voor de inbraak. Daardoor zetten de bewakers het alarm uit. Via een balkondeur werd vervolgens ingebroken om de werken binnen zeven minuten mee te nemen.

Picasso schonk Cabeza de mujer in 1949 aan Griekenland als dank voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi's. Er staat een handgeschreven hommage van de kunstenaar op, waardoor het volgens de autoriteiten niet alleen onverkoopbaar zou zijn maar ook bij een expositie meteen herkend zou worden als gestolen werk.

STER reclame