Facebook-topman Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

Aanklachten over monopolie Facebook verworpen, beurswaarde door 1 biljoen

Een Amerikaanse rechter heeft twee aanklachten waarin werd gesteld dat Facebooks marktmacht te groot is, verworpen. Het gaat om een zaak van de mededingingsautoriteit FTC en een van Amerikaanse staten. De FTC krijgt een kans de aanklacht nog een keer gewijzigd in te dienen, maar de staten niet.

Het nieuws is met groot enthousiasme ontvangen op Wall Street. Het heeft de beurswaarde van het sociale netwerk voorbij de 1 biljoen dollar (1000 miljard) geduwd. Het is na Amazon, Apple, Google en Microsoft het vijfde techbedrijf dat deze mijlpaal bereikt.

Zowel de FTC als de Amerikaanse staten stelden in hun aanklachten dat Facebook een monopoliepositie heeft. Om die reden, zo zeggen zij, moet het bedrijf Instagram en WhatsApp afstoten. Diensten die het bedrijf respectievelijk in 2012 en 2014 kocht en die het als essentieel beschouwt voor zijn toekomststrategie.

Aanklacht onvolledig

Volgens de rechter heeft de FTC onvoldoende duidelijk gemaakt dat Facebook een monopoliepositie heeft op de markt voor 'persoonlijke sociale netwerkdiensten'. De FTC heeft alleen aangevoerd dat het bedrijf op die markt een dominant aandeel heeft, van 60 procent, maar argumentatie ontbreekt.

De rechtbank sluit echter niet uit dat de FTC dit punt kan oplossen door de klacht te wijzigen. De toezichthouder krijgt een maand de tijd om het huiswerk over te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl