NOS Nieuws

Undercoverbeelden: varkens en koeien geslagen in slachthuis Epe

Op nieuwe undercoverbeelden uit een groot slachthuis in Epe is te zien hoe varkens en koeien stroomstoten krijgen en geslagen worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de beelden bekeken en grijpt in bij het slachthuis, laat de organisatie weten naar aanleiding van beelden bij RTL Nieuws.

Een medewerker van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood werkte twintig dagen undercover bij slachterij Gosschalk. Daar worden maximaal 5000 varkens en 600 runderen per dag geslacht. Hij maakte in het geheim beelden van misstanden, zoals het veelvuldig uitdelen van stroomschokken en het slaan van dieren met peddels.

Uit de beelden blijkt ook dat zijn collega's in het slachthuis de overtredingen proberen te verbergen voor de NVWA, die met cameratoezicht en op gezette tijden met een dierenarts aanwezig is. Varkens in Nood doet aangifte tegen de slachterij.

Hieronder een selectie van de beelden die Varkens in Nood heeft verspreid:

Mishandeling varkens en koeien in slachthuis Epe

De NVWA stelt het bedrijf per direct onder verscherpt toezicht. Dieren mogen alleen nog aangevoerd worden als er een officiële dierenarts aanwezig is. Ook zullen camera's vaker worden bekeken en zal er een extra NVWA-medewerker ter plekke zijn. De afgelopen tijd kreeg Gosschalk al meerdere waarschuwingen en boetes in verband met dierenwelzijn.

Gosschalk zegt op de eigen website geschrokken te zijn van de undercoverbeelden. "We trekken ons dit zeer aan. Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn."

De slachterij zegt de betrokken medewerkers geschorst te hebben. De slachtcapaciteit gaat voorlopig omlaag en medewerkers mogen geen peddels meer gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl