NOS Voetbal

Schmidt trots op Malen en Dumfries: 'Houd er rekening mee dat ze vertrekken'

Schmidt trots op Malen en Dumfries: 'Hopelijk komen ze nog een paar rondes verder'

Natuurlijk is hij trots, Roger Schmidt, de trainer van PSV. Twee van zijn spelers behoren tot de uitblinkers van het Nederlands elftal op het EK voetbal: Denzel Dumfries en Donyell Malen.

"Ik ben blij als ze spelen", zei Schmidt bij de eerste training van PSV voor het nieuwe seizoen. "Denzel heeft twee-en-een-halve wedstrijd gespeeld en was bij veel doelpunten betrokken, hij laat zijn aanvallende kwaliteit zien. Donyell deed het ook goed als hij speelde. En misschien mag hij nog wat meer gaan spelen."

Doelpunten en assists van PSV'ers

Dumfries maakte in de groepsfase van het toernooi twee goals en gaf een assist. Malen, die twee keer inviel en tegen Noord-Macedonië een basisplaats kreeg, was goed voor twee assists.

In de wedstrijd tegen Oostenrijk had vooral de tweede goal een hoog PSV-gehalte. Via Memphis (doorgebroken in Eindhoven) kwam de bal terecht bij Malen die een puntgave voorzet afleverde op Dumfries. Samen vierden ze de treffer.

Oranje tegen in de wedstrijd tegen Oostenrijk: Malen (l) gaf de assist, Dumfries scoort

Schmidt: "We hopen dat Cody (Gakpo, red.) ook nog meer speelminuten krijgt op het EK. Hopelijk komen ze nog een paar ronden verder." Gakpo maakte tegen de Noord-Macedoniërs zijn interlanddebuut. Ruim tien minuten voor tijd mocht hij invallen.

'Ik houd er rekening mee dat ze vertrekken'

De kans is aanzienlijk dat in elk geval Malen en Dumfries met hun optreden op het EK een transfer naar het buitenland verdienen. "Zo gaat dat in het voetbal, zeker bij PSV is het zo dat we elk jaar een of twee goede spelers verliezen", kent Schmidt de wetten van het voetbal.

"Dat Donyell en Denzel waarschijnlijk vertrekken, is mij al langer duidelijk. Eigenlijk vorige zomer al. Ik houd er ook rekening mee en als ze toch blijven, dan is dat super. Maar we moeten ons erop voorbereiden dat we komend seizoen zonder beiden moeten spelen."

Bekijk hieronder de video die Soufiane Touzani in aanloop naar het EK maakte met Malen:

EK-special: Soufiane Touzani ontmoet... Donyell Malen

De Duitse trainer heeft door zijn vakantie niet alle EK-wedstrijden kunnen zien, maar wel de duels van Oranje en Die Mannschaft. "Nederland speelt wat overtuigender dan Duitsland", viel Schmidt op.

Beide landen bereikten de achtste finales. Nederland met drie overwinningen op relatief kleine voetballanden, Duitsland na een krappe nederlaag tegen Frankrijk, een overtuigende zege op Portugal en een buitengewoon moeizaam gelijkspel tegen Hongarije.

"Nederland heeft goed gespeeld, de ploeg heeft energie en een goede spirit. Ze hadden wel het voordeel in eigen land te kunnen spelen, maar dat had Duitsland ook. Daar moet je van profiteren en dat doet Nederland goed. De sfeer zat er meteen in. Vanaf de eerste zege zitten ze goed in het toernooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl