Max Verstappen Reuters

Max Verstappen begint dit seizoen voor de derde keer een grand prix van poleposition. De leider in het WK-klassement, die voor de zesde keer in zijn loopbaan poleposition greep, was bij de Grand Prix van Stiermarken in Oostenrijk de snelste in de kwalificatie voor rivaal Valtteri Bottas (+0,194) en Lewis Hamilton (+0,226).

Bottas begint de race echter vanaf de vijfde plaats, omdat hij vrijdag een gridstraf van drie plaatsen had gekregen na een glijpartij in de pitstraat. Dat betekent dat Hamilton (Mercedes) zondag op de tweede plaats start en Lando Norris (McLaren) op plek drie.

Tweede pole op rij

Het is voor Verstappen, die vorige week de Grand Prix van Frankrijk won en toen ook vanaf poleposition begon, opnieuw een goed resultaat in zijn jacht naar de wereldtitel. Hij was op de Red Bull Ring bovendien al de beste in 2018 en 2019.

Max Verstappen toont zijn tevredenheid na zijn poleposition Reuters

Verstappen maakte vrijdag in de vrije trainingen al een gedegen indruk in zijn Red Bull. "Het is een heel goed weekend tot nu toe", zei hij na de kwalificatie. "Toch verwacht ik geen makkelijke race op zondag. De verschillen met Mercedes zullen klein zijn."

Verstappen geïrriteerd: 'Het is toch duidelijk?'

De Red Bull-coureur kreeg op de persconferentie ook vragen over nieuwe verhoudingen in de Formule 1. Red Bull is, met name op de rechte stukken, in plaats van de jager nu de heerser geworden en voor Mercedes geldt het omgekeerde.

"Die vragen beginnen te irriteren. Het is toch helder en duidelijk zichtbaar voor iedereen?", aldus Verstappen. "Kijk naar onze achtervleugel, die ziet er heel anders uit. We rijden net als in Frankrijk met minder minder neerwaartse druk. Dat genereert meer topsnelheid."

"Het heeft dus niets te maken met onze nieuwe motor. Er is geen puur voordeel qua motorvermogen. Hij is alleen betrouwbaarder (en daardoor kunnen ze agressievere settings gebruiken, red.)", aldus Verstappen.

Bekijk via de onderstaande tweet de winnende ronde van Max Verstappen waarmee hij poleposition greep:

Hamilton kroop na de kwalificatie direct in de eerder door Verstappen bekritiseerde underdogrol. "Ik denk dat we de snelheid niet hebben om Red Bull in te halen, hopelijk kunnen we morgen voor een verrassing zorgen", aldus de zevenvoudig wereldkampioen.

De race van de Grand Prix van Stiermarken begint zondag om 15.00 uur en is te volgen via flitsen op NPO Radio 1 en een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Polepositions - 2021

Bahrein Max Verstappen
Emilia Romagna Lewis Hamilton
Portugal Valtteri Bottas
Spanje Lewis Hamilton
Monaco Charles Leclerc
Azerbeidzjan Charles Leclerc
Frankrijk Max Verstappen
Stiermarken Max Verstappen
Statistieken GP van Stiermarken: kwalificatie

STER reclame