Maverick Viñales in actie bij de training in Assen ANP

Maverick Viñales start zondag bij de TT van Assen van poleposition in de MotoGP-race. Het is de eerste pole van het seizoen voor de Spaanse Yamaha-coureur, die drie keer zegevierde in Assen: in 2011 in de 125cc, in 2012 in de Moto3 en in 2019 in de MotoGP.

Zijn Franse teamgenoot Fabio Quartararo, de nummer één in de WK-stand, noteerde de tweede tijd. De Italiaan Francesco Bagnaia was op zijn Ducati goed voor de derde tijd.

Weer valpartij Márquez

Marc Márquez, de zesvoudig wereldkampioen in de koningsklasse, had vrijdag in de tweede vrije training een flinke smak gemaakt en ging zaterdag in de vrije training opnieuw onderuit ging. Hij kwam in de kwalificatie niet verder dan de twintigste plaats.

"Dit was de laatste training, dus je zoekt dan wat meer de grens op", vertelde Márquez na de kwalificatie. "Helaas remde ik te laat."

Márquez over val in laatste training: 'Te veel risico en ik remde te laat'

Het is onzeker of Pedro Acosta van start zal kunnen gaan in de Moto3-race. De pas 17-jarige Spanjaard, die na acht GP's aan de leiding gaat in het WK-klassement, liep bij een harde val tijdens de derde vrije training rug- en borstletsel op. Zondag wordt hij eerst medisch gekeurd.

STER reclame