De Amerikanen vertrekken na twintig jaar uit Afghanistan
NOS Nieuws

Biden belooft steun aan Afghanen, ook als VS na 20 jaar vertrekt

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

President Biden heeft de Afghaanse president Ghani beloofd een duurzame partner te blijven, hoewel hij voor september alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan wil terugtrekken. Dat deed hij tijdens een bezoek van Ghani aan Washington.

Biden wil dat 2500 militairen en 16.000 man aan ingehuurd ondersteunend personeel voor september uit Afghanistan vertrekken. Daarmee komt een einde aan een periode van twintig jaar Amerikaanse aanwezigheid en strijd tegen de Taliban en al-Qaida in het land. Amerika viel Afghanistan na de aanslag van 11 september 2001 binnen omdat de Taliban, die toen aan de macht waren, terroristen als Osama bin Laden beschermden.

Sinds 2001 zijn er 2400 militairen om het leven gekomen en raakten er 20.000 gewond. Biden wil dat de militairen voor de twintigste herdenking van 11 september zijn vertrokken, maar zegt dat hij de Afghanen niet in de steek laat.

Onzekerheid

De aangekondigde troepenterugtrekking heeft tot onzekerheid geleid bij de Afghaanse regering. Die is bezorgd dat de Taliban aan kracht wint en dat het land kan terugvallen naar de periode dat de extremistische islamisten aan de macht waren en er een brute versie van de islam werd opgelegd, zoals eind jaren 90.

Ghani's bezoek vindt plaats in de week dat de krant The Wall Street Journal onthulde dat de Amerikaanse inlichtingendiensten inschatten dat zijn regering binnen een half jaar na het terugtrekken van de militairen kan vallen.

De afgelopen weken heeft de Taliban weer tientallen districten aangevallen en steden omsingeld. Iets dat de afgelopen jaren continu gebeurt, maar in het licht van de aangekondigde troepenterugtrekking met meer zorg wordt bekeken.

In Amerikaanse media wordt een vergelijking getrokken met de Amerikaanse troepenterugtrekking uit Vietnam in 1973. Twee jaar later kwam de door de Amerikanen gesteunde regering van Zuid-Vietnam ten val en namen de communistische Noord-Vietnamezen het over.

Drukmiddel

Biden zal niet terugkomen op zijn beslissing. Zijn aankondiging is een drukmiddel op de Afghaanse regering om tot een akkoord met de Taliban te komen, om de aanvallen te beëindigen. Sinds afgelopen september wordt er al in Qatar onderhandeld, maar zonder concrete resultaten. De Taliban wil zeggenschap in het landsbestuur.

Abdullah, Ghani en Biden in de Oval Office

President Ghani en hoofdonderhandlaar Abdullah Abdullah spraken hun eensgezindheid uit op bezoek in de Oval Office: "We zijn vastbesloten hier eensgezind uit te komen", zei Ghani. Biden voegde eraan toe dat de Afghanen zelf moeten beslissen over hun toekomst. "Wat zij zelf willen. Ons zullen ze niet missen."

Eerder ontmoetten Ghani en Abdullah de Amerikaanse minister van Defensie Austin in het Pentagon. Ghani zei daar de aangekondigde terugtrekking te respecteren en sprak van een strategische beslissing. Ghani wilde het beeld ontkrachten dat de Verenigde Staten de Afghanen in de steek laten. In een opiniestuk in het tijdschrift Foreign Affairs noemde hij de terugtrekking een keerpunt voor zijn land.

Lot van tolken

Degenen die het grootste risico lopen met de terugtrekking van de Amerikanen, zijn de tolken, ingenieurs en andere Afghanen die op civiel en diplomatiek vlak de afgelopen twintig jaar met de Amerikanen hebben samengewerkt.

De Amerikaanse regering wil zo'n 18.000 van hen in veiligheid brengen. Ze zouden eerst naar een 'derde land' worden gebracht, in afwachting van hun Amerikaanse visa. Welk land dat is, of hoe die procedure verder zou moeten werken, is nog niet duidelijk.

Hoewel oud-president Trump de Amerikaanse militairen ook wilde terugtrekken, krijgt Biden kritiek op zijn plan van de Republikeinen. De voorzitter van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, verweet Biden het slagveld te verlaten waardoor er een nog grotere terroristische dreiging zal ontstaan. Hij drong erop aan de terugtrekking uit te stellen.

Ghani schudde McConnell de hand en hield een pleidooi voor een steunpakket om de strijd tegen de Taliban te kunnen voortzetten.

Hoofddoel van Ghani's bezoek aan Washington was laten zien dat hij de steun van de Amerikaanse regering heeft. Dat bleek al voor de ontmoeting van de presidenten; voor de aankomst van Ghani werd bekend dat Amerika 3 miljoen Janssen-vaccins naar Afghanistan stuurt in de strijd tegen corona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl