Een bezoek aan het ziekenhuis gaat af van het eigen risico
NOS Nieuws

Tweede Kamer wil eigen risico zorg op 385 euro houden

Het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar op 385 euro. Een zeer ruime meerderheid van 17 politieke partijen in de Tweede Kamer is het eens met een voorstel van de SP om het verplicht eigen risico voor 2022 te bevriezen.

Ieder jaar bepaalt het kabinet de hoogte van het verplichte eigen risico. In 2020 en 2021 was het bedrag ook 385 euro. Het verplicht eigen risico is een bedrag dat iedere verzekerde ouder dan 18 jaar betaalt voor een bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis, een specialist, een psycholoog, fysiotherapie of het gebruik van medicijnen. Het jaarlijkse maximum is 385 euro. Het is de bedoeling dat mensen daardoor minder gemakkelijk van deze zorg gebruik maken.

De wet schrijft voor dat het bedrag ieder jaar stijgt met de stijging van de zorgkosten. De Tweede Kamer vindt dat nu niet rechtvaardig. "Het eigen risico moet natuurlijk weg. Een idiote boete op ziek zijn", zegt SP-Kamerlid Kwint, de bedenker van het voorstel.

Prinsjesdag

Het kabinet heeft nog niet beloofd om het voorstel, samengevat in een zogenoemde motie, uit te voeren. Het eigen risico wordt pas over enkele weken besproken als het kabinet de plannen voor volgend jaar bespreken. Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, wordt het dan officieel bekend.

Maar minister Van Ark voor Medische Zorg heeft al wel laten doorschemeren naar de wens van de Kamer te luisteren. "Ook ik kan tellen", zei ze vandaag in de Tweede Kamer.

Veel partijen willen het eigen risico aanpassen, zo blijkt uit de verkiezingsprogramma's. Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie willen het bedrag bevriezen, D66 pleit voor een 'hervorming', en de PVV, SP, PvdA, Partij voor de Dieren en Denk willen er helemaal vanaf.

Maar dit moet aan de onderhandelingstafel van een nieuw kabinet gebeuren en daar is voorlopig nog geen zicht op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl