Koen de Kort, eerder deze maand tijdens de Ronde van België Getty

Wielrenner Koen de Kort is bij een ongeval in Andorra ernstig gewond geraakt aan zijn rechterhand. Bij een operatie zijn drie vingers geamputeerd, zo meldt zijn ploeg Trek-Segafredo.

De 38-jarige Nederlander was met een voertuig onderweg tijdens een off-roadtrip toen het misging, aldus zijn ploeg. Hij werd per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in het Spaanse Sabadell. Bij een spoedoperatie bleek het onvermijdelijk drie vingers van De Korts rechterhand te amputeren.

Volgens de chirurg die de ingreep heeft uitgevoerd, behoudt de renner de primaire functie van zijn hand, omdat zijn duim en wijsvinger konden worden behouden. De Kort moet voorlopig nog in het ziekenhuis blijven. Hij verkeert mentaal in goede conditie, meldt zijn ploeg.

Steven de Jongh over Koen de Kort

Ploegleider Steven de Jongh, die met zijn ploeg in Frankrijk zit voor de Tour de France, heeft via Whatsapp kort contact gehad met De Kort.

"Koen is erg geschrokken van wat er gebeurd is. Ik begreep van onze teamdokter dat de chirurg veel moeite heeft moeten doen om de wijsvinger te redden. Het is nu belangrijk dat hij zo goed mogelijk herstelt."

De Kort zou dit jaar afzwaaien als wielerprof, maar zijn loopbaan lijkt nu vroegtijdig beëindigd.

De Kort reed afgelopen weekeinde het NK wielrennen, waarin hij 25ste werd. Vorige maand was hij nog actief in de Giro d'Italia, die hij afsloot op de 134ste plek.

Hij rijdt al sinds 2017 voor Trek, de Amerikaanse WorldTour-formatie waar Steven de Jongh ploegleider is.

STER reclame