Kerk in Langeveen
In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Kerkgangers Overijssel boos om sluiten kerken, geld gaat naar andere gebouwen

Katholieke kerkgangers in het oosten van het land zijn boos omdat hun kerk dicht moet, terwijl de kerk even verderop wel open kan blijven. Dat meldt RTV Oost. Veel kerkgebouwen moeten sluiten vanwege het teruglopend aantal kerkgangers en het tekort aan geld dat daarvan het gevolg is.

Al jaren fuseren parochies verspreid over het land en dat gebeurt op verschillende manieren. Op sommige plekken worden kerkgebouwen verkocht, omdat er weinig mensen komen en het onderhoud erg duur is. Het geld gaat naar de overkoepelende parochie. Kerkgangers die geld hebben ingebracht, beslissen niet waaraan het wordt besteed.

In Overijssel zijn veel parochianen ervan overtuigd dat er plattelandskerken zijn die dicht moeten alleen om stadskerken open te houden. Dat vinden ze niet eerlijk, omdat zij vaak veel meer geld zouden inbrengen.

Volgens Johan Schintz van de geloofsgemeenschap in Schalkhaar is er door de plattelandskerken rond de Broederenkerk in Deventer veel meer ingebracht in de fusie dan door de parochianen uit de stad. Hij zegt dat bijna 90 procent van het vermogen uit de omliggende dorpskerken komt. "En dan hebben we het over enkele miljoenen", zegt Schintz.

Opbrengst inzamelactie veel hoger in dorpen

De Broederenkerk is per 1 april benoemd tot parochiekerk en blijft open. Voorheen had de kerk in Schalkhaar die functie. Schintz noemt de gang van zaken "heel bijzonder en niet te bevatten". Ook zouden de opbrengsten van de jaarlijkse geldinzamelingsactie Kerkbalans in de dorpen rond Deventer veel hoger liggen dan in de stad.

De Nicolaaskerk in Schalkhaar

In 2010 begon de fusiegolf van de katholieke kerken in het aartsbisdom Utrecht, waaronder Overijssel valt. Herman Korenromp herinnert het zich nog goed. Hij zat destijds in het kerkbestuur van de H. Corneliusparochie in Luttenberg.

"We hebben toen eerst geïnventariseerd onder welke voorwaarden we wilden meewerken aan de fusie", stelt Korenromp. "Een van die voorwaarden was dat er transparantie moest zijn over wie wat heeft ingebracht." Maar inmiddels is niet meer duidelijk waar welk geld vandaan kwam omdat dat niet goed is vastgelegd.

Meer dan twintig kerken dicht

De komende jaren gaan in aartsbisdom Utrecht meer dan twintig kerken dicht, alleen al in Overijssel. Dat geldt ook voor die van Korenromp.

De bedoeling is dat mensen na het sluiten van hun kerk een kerk verderop bezoeken. Maar veel kerkgangers voelen er weinig voor om een andere kerk financieel te ondersteunen als hun 'eigen' kerk hun is afgenomen.

Ook in Langeveen liepen de opbrengsten uit Kerkbalans terug toen bij de geloofsgemeenschap doordrong dat Langeveen niet meer kon beschikken over eigen geld. "Terwijl dat wel in het fusiedocument beschreven is", zegt Gerard Oude Avenhuis. Hij was penningmeester van 2010 tot 2019.

De fusie die destijds werd gepresenteerd kwam op ons over als een voldongen feit. In Utrecht had men al uitgedacht hoe het zou moeten gaan.

Oud-bestuursleden in Langeveen

Twee oud-bestuursleden van Langeveen, die destijds betrokken waren bij de fusie, willen anoniem hun verhaal doen. "De fusie die destijds werd gepresenteerd kwam op ons over als een voldongen feit. In Utrecht had men al uitgedacht hoe het zou moeten gaan. Het geeft het gevoel dat we op het verkeerde been zijn gezet en vervolgens komen we bedrogen uit."

In Langeveen is een stichting opgericht, die de kerk voor het dorp wil behouden. "We willen in gesprek blijven met het parochiebestuur", zegt Oude Avenhuis. Ook in Luttenberg en Schalkhaar willen ze blijven praten. Maar de gesprekken verlopen moeizaam, schrijft RTV Oost.

De betrokken parochiebesturen is om commentaar gevraagd. Ze hebben nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl