Zorgpersoneel vangt een covid-patiënt op in het St. Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo
NOS NieuwsAangepast

'Veel jonge mensen ernstig ziek door corona in Suriname'

In Suriname worden opvallend veel jonge mensen ernstig getroffen door het coronavirus, zegt infectioloog Denise Telgt van het Radboudumc en de Sint Maartenkliniek in Nijmegen. Telgt coördineert de hulp van Nederlands medisch personeel aan Suriname en was daarvoor een week in het land. In het NOS Radio 1 Journaal deed ze verslag.

"Mensen van onder de 30 worden ernstig ziek en sterven vaak nog voor ze het ziekenhuis hebben bereikt", aldus de infectioloog, die nu een week terug is in Nederland. "In het eerste weekend dat ik er was, overleden mensen van 19, 26 en 32 jaar. Ook onze eigen chauffeur van 33 jaar is afgelopen zaterdag overleden."

'Golf tien keer zo groot'

Het is een van de tekenen dat de situatie ernstiger is dan vorig jaar, tijdens de vorige golven. Dat komt doordat de Braziliaanse coronamutatie, de zogeheten gammavariant, inmiddels dominant is in Suriname. "De golf van nu is het tienvoudige van die van vorig jaar. Toen gingen 6 mensen per maand dood, nu 6 tot 12 per dag. Mensen zijn veel zieker bij binnenkomst in het ziekenhuis."

Suriname heeft een bevolking van een kleine 600.000 mensen.

Vorige week voerde het land lichte versoepelingen door. Winkels zijn weer open en mensen mogen weer op straat zijn. Dat heeft vooral te maken met de sociaaleconomische situatie, zegt Telgt. "Het moet wel, anders hebben veel mensen geen inkomsten."

Zuurstoftherapieles door twee verpleegkundigen van Nederlands medisch team in Regionaal Ziekenhuis Wanica

Telgt en haar collega, intensivist Jeroen Schouten van het Radboud UMC, hebben ervoor gezorgd dat er nu een groep van 35 verpleegkundigen, artsen, laboranten en specialisten in infectiepreventie uit Nederland in Suriname is. "Iedereen blijft minimaal twee weken." De bedoeling is dat er de komende maanden steeds ongeveer 30 Nederlanders zullen zijn om de Surinaamse ziekenhuizen bij te staan.

Dat is volgens Telgt hard nodig. "Het is nog steeds zo dat de ziekenhuizen vol liggen. Er zijn geen bedden vrij en mensen kunnen niet worden opgenomen. Er moeten steeds keuzes worden gemaakt wie geholpen kan worden."

Kapotte apparaten

De afgelopen weken heeft het Nederlandse team er met de Surinaamse collega's voor gezorgd dat het aantal bedden op de IC en de covid-afdelingen is uitgebreid. Verder proberen ze de druk op de IC te laten afnemen door patiënten sneller naar huis te laten gaan met kleine zuurstoftanks.

Ook zijn er technici, die kapotte medische apparatuur repareren. Personeel van Defensie is al weken bezig om de door Nederland geschonken zuurstofcontainers productieklaar te maken, zodat Suriname niet afhankelijk is van zuurstof uit het buitenland. "Die mensen hebben ongelooflijk veel goed werk gedaan."

Daarbij hebben de medici belangrijke medicijnen meegenomen. "Er zijn nu weer voldoende bloedverdunners en ontstekingsremmers voor de komende drie maanden. Die zijn essentieel voor de covidzorg."

Extra Intensive Care-bedden staan klaar in het Regionaal Ziekenhuis Wanica

Het Nederlandse team is er ook om de Surinaamse collega's wat lucht te geven. "Bijvoorbeeld door het baden van patiënten of ze eten te geven, of diensten over te nemen zodat verpleegkundigen of artsen die al weken dubbele diensten hebben moeten draaien een dag vrij kunnen nemen."

Meer vaccins uit Nederland

Telgt is blij met de vaccins die Nederland ook deze week weer naar Suriname stuurt. "Het vaccineren loopt goed. Er worden nu per dag meer dan 8000 mensen gevaccineerd. Ze willen zelfs naar meer dan 10.000 per dag."

Vandaag gaan 60.000 Astrazeneca-vaccins naar Suriname, na de 90.000 van twee weken eerder. Komende zondag volgen de volgende 100.000 doses, samen met extra zuurstofcilinders, beademingsapparatuur en beschermingsmiddelen. Uiteindelijk is de bedoeling dat Nederland tussen de 500.000 en 750.000 vaccins stuurt.

Na aanvankelijke weerstand is er nu veel animo voor een prik. "Iedereen kent wel iemand die is overleden aan corona. Alleen in het binnenland blijft het lastig. Daar is de vaccinatiebereidheid veel minder hoog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl