D66-leider Kaag en VVD-leider Rutte op weg naar informateur Hamer
NOS Nieuws

Informateur doet noodgreep, 'enthousiasme nu ver te zoeken'

Nu de gesprekken tussen zes partijen het afgelopen weekend niets hebben opgeleverd, doet informateur Hamer een noodgreep om de impasse in de formatie te doorbreken. Ze laat VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag samen een 'aanzet tot een regeerakkoord' schrijven in de hoop dat de onderlinge blokkades op die manier wél kunnen worden doorbroken.

Kaag heeft al 'ja' gezegd op het verzoek van de informateur. Op de website van D66 schrijft ze dat zij en Rutte zijn gevraagd als leiders van "de enige twee partijen die getalsmatig noodzakelijk zijn voor elke meerderheidscoalitie". VVD (34 zetels) en D66 (24) zijn sinds de verkiezingen van drie maanden geleden verreweg de grootste partijen in de Tweede Kamer.

Kaag spreekt van een tussenstap in de formatie. Naar verwachting krijgen zij en Rutte twee tot drie weken de tijd voor hun opdracht. Daarna wil Hamer een pauze van zo'n drie weken inlassen om iedereen de kans te geven om tot rust te komen. Vervolgens zou dan de volgende fase van de formatie kunnen beginnen, waarin partijen daadwerkelijk met elkaar gaan onderhandelen over een nieuwe regeringscoalitie.

Hamer zal vandaag haar rapport over de afgelopen weken afronden en geeft dan misschien aan het eind van de dag een presentatie. Vervolgens is er deze of volgende week een debat in de Tweede Kamer, waarin de informateur opnieuw wordt benoemd. Zij zal Rutte en Kaag achter de schermen begeleiden bij het opschrijven van hun plannen.

Er zijn op dit moment zes partijen over in de formatie: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Inhoudelijk zijn die elkaar volgens Hamer de afgelopen weken redelijk dicht genaderd, maar de zaak zit muurvast omdat partijen vasthouden aan onderlinge blokkades: VVD en CDA willen niet met twee linkse partijen, PvdA en GroenLinks houden elkaar vast. D66 wil niet met de ChristenUnie en die partij wil pas mee-onderhandelen als andere opties zijn mislukt.

Afgelopen weekend hebben deze zes partijen onderling overlegd, maar dat heeft niet tot een doorbraak geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl