NOS Nieuws

'Webwinkel Amazon vernietigt jaarlijks miljoenen nieuwe producten'

Webwinkel Amazon vernietigt in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks miljoenen producten. Dat schrijft de Britse commerciële zender ITV, die in het geheim onderzoek deed bij een distributiecentrum van het bedrijf in het Schotse Dunfermline.

Een anonieme oud-medewerker van het centrum zegt dat daar wekelijks meer dan 100.000 artikelen werden afgevoerd. Het ging onder meer om items zoals televisies, laptops, dure koptelefoons en stofzuigers van Dyson, maar ook om boeken en mondkapjes die nog in de verpakking zaten.

De helft van de producten was nieuw en ongebruikt, de andere helft was teruggestuurd door klanten maar nog in goede staat, verklaarde de voormalig medewerker. De producten werden voor een groot deel naar recyclecentra gebracht, maar ITV zag ook dat vrachtwagens naar een vuilstort reden.

Behalve op de getuigenissen van de medewerker baseert de zender zich op interne documenten van Amazon. Op een lijst uit april staan 124.000 producten onder het kopje 'vernietigen'. In diezelfde periode werden slechts 28.000 artikelen apart gezet voor donatie.

De webgigant beschikt in het Verenigd Koninkrijk over 24 distributiecentra - mogelijk gaat het dus om nog veel meer producten.

De praktijken hangen volgens ITV samen met het bedrijfsmodel van de webwinkel. Het bedrijf slaat in zijn distributiecentra ook spullen op van andere bedrijven, die via Amazons platform hun goederen verkopen. Verkopers moeten daarvoor betalen.

Hoe langer de artikelen blijven liggen, hoe hoger de kosten worden. Uiteindelijk is het voor verkopers dan goedkoper om de artikelen te vernietigen, zegt ITV.

In een reactie zegt Amazon dat het doel van het bedrijf is zoveel mogelijk spullen opnieuw te verkopen, te recyclen of te doneren aan goede doelen. Het bedrijf ontkent dat producten naar de vuilstort verdwijnen. Premier Johnson heeft gezegd dat er onderzoek gedaan zal worden naar de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl