Het lijkt erop dat Amsterdam dit weekend voor het eerst in meer dan een halve eeuw is bezocht door een otter. Op IJburg zijn sporen van het dier gevonden.

Volgens stadsecoloog Geert Timmermans is er geen twijfel mogelijk. "Dit zijn overduidelijk de sporen van een otter", zegt hij tegen AT5. "Dat wil nog niet zeggen dat hij hier echt gevestigd is. Een otter kan namelijk tien tot twintig kilometer per nacht afleggen. Maar bijzonder is het zeker."

De laatste keer dat er een otter is gezien in Amsterdam was aan het begin van de jaren zestig. Het dier werd gespot in het Amsterdamse bos.

Otters verdwenen in 1988 uit de Nederlandse natuur als gevolg van de slechte waterkwaliteit, aanrijdingen en de jacht. In 2002 werden ze opnieuw uitgezet in de provincie Overijssel.

Sindsdien is otter bezig met een opmars. In het Naardermeer en de Nieuwkoopse Plassen zijn al meerdere jongen geboren. Ook in steden duikt het dier op. In Groningen en Zwolle zijn al otters gezien in de grachten.

"Dat wil niet zeggen dat de otter nu de Keizersgracht opzwemt, maar het Diemerpark of het Amsterdamse Bos zou zeker kunnen," zegt Timmermans.

De stadsecoloog voorspelt dat de otter binnen tien jaar terug is in Amsterdam. "Het is een kwestie van tijd voordat ze weer terug zijn. We houden het goed in de gaten. Op de Diemer Vijfhoek staan permanent wildcamera's, en nu deze sporen zijn gevonden gaan we zeker ook een wildcamera op IJburg plaatsen."

STER reclame