Reuters

De vermoedelijke vondst van diamanten zorgde vorige week voor een toeloop van duizenden Zuid-Afrikanen in een dorpje in de provincie KwaZulu-Natal. Naar nu blijkt was de diamantkoorts onterecht. Het gaat niet om diamanten, maar om kwartskristallen, zeggen onderzoekers van de overheid.

In tegenstelling tot diamant is kwarts een van de meest voorkomende mineralen ter wereld. De prijs is daarom dan ook maar een fractie van die van diamant.

Het gebied waar de stenen werden gevonden, kent zeer veel armoede en een hoge werkloosheid. Lokale bewoners hoopten daarom vurig dat het ging om diamant, maar de overheid maakt een eind aan die hoop.

De mogelijke vondst van diamanten bracht duizenden mensen op de been:

Diamantenkoorts in Zuid-Afrika: 'Ik hoop dat dit het verschil kan maken'

Een plaatselijke herder vond een eerste steen en al snel kwamen er veel anderen op de vindplaats af. In totaal brachten zo'n 3000 diamantzoekers een bezoek aan het gebied. In de loop van de week waren er daar nog 500 van over. Er is ongeveer 50 hectare land omgeploegd, tot één meter diep. Dat levert gevaar op voor vee. De overheid heeft de diamantzoekers opgeroepen hun graafwerkzaamheden te beëindigen.

STER reclame