NVWA

Houten speelgoedtreintjes vertonen vaak mankementen en een deel is zelfs gevaarlijk voor jonge kinderen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), na 21 treintjes te hebben onderzocht.

Twee derde van de onderzochte treintjes voldoet niet aan de wettelijke eisen. De verkoop is door de NVWA verboden. Vijf van die treintjes zijn zelfs gevaarlijk; ze hebben bijvoorbeeld loslatende kleine onderdelen, waardoor verstikkingsgevaar kan ontstaan. Sommige treinsets hebben magneetjes, die ook tot letsel kunnen leiden. "Wanneer deze loskomen en door kinderen worden ingeslikt, kunnen ze verkleving in het spijsverteringskanaal veroorzaken", schrijft de NVWA.

De fabrikanten van de vijf gevaarlijke treinsets kregen de opdracht om hun klanten te waarschuwen. Het gaat om de merken Eichhorn, Little Dutch, Mentari, Tooky Toy en Viga Toys.

'Ten onrechte leeftijdswaarschuwing'

Op een aantal van de afgekeurde treinsets stond ten onrechte een waarschuwing dat het speelgoed niet geschikt zou zijn voor kinderen onder de 3 jaar. Dat terwijl het speelgoed duidelijk wél bedoeld is voor kinderen van die leeftijdscategorie, schrijft de NVWA. De strengere testen voor het speelgoed van de jongere kinderen wordt met die waarschuwing ontlopen.

Mensen die het speelgoed van de laatste categorie al thuis hebben, moeten zelf bepalen of een risico voor hun kinderen geldt. De NVWA zegt te adviseren altijd de waarschuwing op de verpakking op te volgen, ook als het speelgoed zichtbaar bedoeld is voor jongere kinderen.

STER reclame