Reuters Connect

Max Verstappen heeft in de Formule 1 dankzij een zeer sterke bandenstrategie de Grote Prijs van Frankrijk op zijn naam geschreven.

De Nederlander van Red Bull Racing verwees in de eindfase van de race Lewis Hamilton naar de tweede plek en neemt daardoor afstand in de strijd om het wereldkampioenschap.

Verstappen heeft zijn voorsprong in de WK-stand op Hamilton vergroot van 4 naar 12 punten.

Startend vanaf poleposition raakte Verstappen al na de eerste bocht de leiding kwijt. Hij wist zijn bolide niet goed onder controle te houden en schoot rechtdoor.

Met wat kunst- en vliegwerk wist hij de tweede plek te behouden en in het spoor te blijven van Hamilton.

Na de eerste pitstops van de twee nam Verstappen de leiding weer over. Hoewel de stop van Hamilton een fractie sneller was, wist Verstappen het verschil te maken op de baan en een voorsprong te pakken op de Brit.

Andere tactiek

Het leverde daarna een waar schouwspel op waarbij Verstappen de grootst mogelijke moeite had om Hamilton, en daarachter zijn teamgenoot Valtteri Bottas, van zich af te houden. "Ik kan dit niet de hele wedstrijd volhouden", riep hij over de boordradio. Daarop besloot Red Bull een andere tactiek te gebruiken.

In de 32ste ronde besloot Verstappen daarom nog een keer naar binnen te gaan en te kiezen voor de snellere gele band, waarbij de rest van het veld op de wat duurzame, langzamere witte band stond.

De Nederlander viel terug naar plek vier, maar dankzij veel snellere rondetijden naderde hij Bottas en Hamilton met rasse schreden. Hij ging eerst simpel langs ploeggenoot Sergio Pérez en negen rondes voor het einde verschalkte hij Bottas om vervolgens op jacht te gaan naar Hamilton.

Het duurde tot aan de voorlaatste ronde voordat de Nederlander een kans kreeg om de race te winnen. Met DRS (een geopende achtervleugel vermindert de luchtweerstand en levert daarmee meer snelheid op) reed hij Hamilton voorbij en kwam hij weer aan de leiding. Die gaf hij niet uit handen.

De uitslag van de Grand Prix van Frankrijk

STER reclame