Reuters

In Fort Lauderdale, in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida, zijn een dode en een gewonde gevallen bij een incident tijdens een Pride-optocht. Een pick-uptruck reed met hoge snelheid door de menigte.

De toedracht van het incident wordt nog onderzocht. De bestuurder van de pick-up is aangehouden door de politie. Getuigen zeggen tegen lokale media dat hij daarbij zei dat de aanrijding een ongeluk was. De man maakte deel uit van de parade, als lid van het Fort Lauderdale Gay Men's Chorus.

Op beelden van een ooggetuige is te zien dat er mensen op de grond liggen terwijl mensen eerste hulp verlenen:

Pickup-truck rijdt door menigte tijdens Pride-optocht Florida: dode en gewonde

Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale zag het incident gebeuren. "Toen de parade zich opstelde en klaarmaakte voor vertrek, reed een witte pick-up ineens dwars door de menigte, miste net de auto van een Congreslid, schoot door een poort en botste tegen een bedrijfsgebouw. Daarbij zijn twee mensen geraakt."

Trantalis sprak onmiddellijk van een "doelgerichte aanval op de lhbtq-gemeenschap", nog voordat de politie kon melden dat alle mogelijkheden nog worden onderzocht.

Stonewall-rellen

Vanwege de gebeurtenissen is de Pride-optocht in Fort Lauderdale en het nabijgelegen Wilton Manors afgelast. De zogeheten Stonewall Pride Parade is er een jaarlijks terugkerend evenement, als onderdeel van de 'Pride-maand' juni.

In die maand worden de Stonewall-rellen van 1969 herdacht, toen lhbti'ers de straat op gingen om te protesteren tegen intimidatie en discriminatie door de politie. Dat gebeurde na de ontruiming van homobar Stonewall Inn in New York. De protesten worden gezien als het begin van de georganiseerde homo-emancipatiebeweging in de VS.

STER reclame