Jenny Li van sushirestaurant Tokami in Haaksbergen
NOS Nieuws

Na enorme groei zien ondernemers brood in nog meer sushi

In tien jaar tijd is het aantal sushirestaurants in Nederland meer dan verdubbeld. Er zijn inmiddels 414 restaurants, blijkt uit cijfers van databureau Bolddata. In 2010 waren het er nog 156.

Verreweg de meeste sushirestaurants zitten in Amsterdam (80), gevolgd door Rotterdam met 47 restaurants. In de grote steden lijkt de grootste groei achter de rug, maar in sommige provincies zijn er nog ondernemers met plannen voor nieuwe zaken. In Overijssel bijvoorbeeld, waar er momenteel zeventien restaurants zijn.

'Beter dan Chinees restaurant'

Jenny Li begon twee jaar geleden het eerste sushirestaurant van Haaksbergen: Tokami. "In het begin kenden vooral veel oudere mensen sushi nog niet. Mensen die het nog nooit hadden gegeten kwamen en waren verrast hoe lekker het is. Ze dachten dat sushi alleen met vis was, maar het is bijvoorbeeld ook met kip en rundvlees."

Hoewel sushi afkomstig is uit Japan, besloot Li als Chinese een sushirestaurant te beginnen. "Ik had al in een sushirestaurant gewerkt. En het is beter dan bijvoorbeeld een Chinees restaurant. Daar heb je meer koks en ander personeel voor nodig en je moet er meer voor voorbereiden."

Binnenkort krijgt ze concurrentie, want ondernemer Job Vaarhorst werkt met zijn compagnons aan een nieuw sushirestaurants in Haaksbergen: The Sushi Foodclub. "En in het najaar opent onze tweede vestiging in Vriezenveen."

Job Vaarhorst met zijn compagnons

Hij is bezig een cafetaria om te bouwen tot sushibar. "We zagen dat sushi erg in opkomst is", zegt Vaarhorst. "Vooral in het westen van het land is het al behoorlijk uitgemolken, zou je bijna kunnen zeggen. Hier in Overijssel valt het wel mee. We hebben behoorlijk wat inwoners hier dus ik zie wel kansen."

Concurrent Jenny Li maakt zich een klein beetje zorgen. "Haaksbergen is een kleine plaats", zegt ze. "Twee sushirestaurants is wel een beetje veel."

Overijssel is niet de provincie met de minste sushizaken. Dat is de provincie Zeeland, met zeven restaurants.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl