EK voetbal
Bekijk de samenvatting van Denemarken - België Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

België heeft zich door een zege op Denemarken (1-2) verzekerd van een plek in achtste finales. Kevin De Bruyne maakte het verschil in een wedstrijd met twee gezichten, waarin uiteraard ook uitgebreid werd stilgestaan bij de gebeurtenissen rond Christian Eriksen.

Er werd in Kopenhagen gehuild, gezongen, geapplaudisseerd en ook gewoon weer gevoetbald. Omdat Eriksen dat wilde, de middenvelder stak deze week zijn duim op vanaf zijn ziekenhuisbed.

NOS

Want veel belangrijker voor de Denen is wat zich afspeelt in het Rigshospitalet, een slordige vijfhonderd meter van stadion Parken. Daar verblijft de middenvelder Eriksen, sinds hij zaterdagmiddag tijdens het duel met de Finnen door een hartstilstand werd getroffen.

Gezondheid allerbelangrijkste

Aanvoerder Simon Kjaer, sindsdien de nationale held door zijn kordate handelen, benadrukte voor de wedstrijd dat de gezondheid van de voormalige Ajacied het allerbelangrijkste is.

Waar Kjaer zich ook als mens onderscheidde, door met zijn sterke armen troost te bieden aan de vrouw van Eriksen, stroopte hij nu de mouwen op voor een sportief eerbetoon aan zijn ploeggenoot. Tegen België nog wel, de nummer één van de wereld die al tien wedstrijden ongeslagen was.

België en Denemarken steken Eriksen hart onder de riem met mooi gebaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maar tegen de Deense furie waren ook de Belgen een helft lang niet opgewassen. De Rode Duivels, die willen oogsten met een gouden generatie. Waar Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Axel Witsel nog niet fit zijn, zorgen van een heel andere orde van grootte dan bij de Denen.

Na een foute pass van Jason Denayer ontplofte het stadion, met nog geen honderd tellen op de klok. De verdediger van Olympique Lyonnais zette nog een tackle in, maar Yussuf Poulsen had het schot toen al gelost waarmee hij Thibaut Courtois in de verre hoek verschalkte.

In niets was België een ploeg die Europees kampioen zou kunnen worden, maar een ploeg die geen antwoord had op de Deense spierkracht en zich meermaals kinderlijk liet aftroeven in de duels.

Vreugde na de openingstreffer van de Denen AFP

Sein voor Roberto Martínez om aan het begin van de tweede helft De Bruyne binnen de lijnen te brengen. En niet veel later ook Witsel (zijn eerste speelminuten sinds januari) en Eden Hazard.

Het Parken-stadion werd meteen getrakteerd op het eerste staaltje hogeschoolvoetbal van De Bruyne, die met een voetbeweging twee man het bos in stuurde en Thorgan Hazard de 1-1 liet aantekenen. Met een hard schot in de korte hoek zette de middenvelder van Manchester City de Belgen hoogstpersoonlijk op voorsprong.

Ingetogen

De Bruyne speelde zonder masker, nadat hij in de finale van de Champions League een gebroken neus en oogkas had opgelopen. Maar de grote ster van de Belgen bewaarde zijn lach voor later.

Hij vierde zijn winnende goal ingetogen, zoals dat het beste paste op deze avond. De dag waarop Denemarken na een tweede nederlaag moet vrezen voor uitschakeling, in de week waarin vooral duidelijk werd dat er belangrijkere dingen zijn in het leven dan voetbal.

Statistieken Denemarken-België:

STER reclame