NOS Nieuws

Behandeling tegen clusterhoofdpijn blijkt effectief: 'Dit is geweldig nieuws'

Een behandeling met stroomstootjes tegen clusterhoofdpijn blijkt succesvol. Dat concludeert een internationale studiegroep na tien jaar onderzoek onder leiding van neuroloog Michel Ferrari van het LUMC in Leiden. De behandeling wordt daarom definitief opgenomen in de basisverzekering.

Naar schatting hebben in Nederland enkele duizenden mensen last van zogenoemde suicide headache, oftewel ondraaglijke hoofdpijn. Het team van Ferrari ontdekte dat extreem pijnlijke aanvallen kunnen worden voorkomen door de achterhoofdzenuw te prikkelen met een klein apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst.

"De achterhoofdzenuw is een makkelijk bereikbare, oppervlakkig gelegen huidzenuw aan de achterkant van het hoofd, die verbonden is met de hersenstam", legt Ferrari uit. "Dit verklaart waarom stimulatie ervan aanvallen van clusterhoofdpijn kan voorkomen. Mensen krijgen een elektrode bij de schedel, met een draadje naar een batterij bij de buik of billen."

Ferrari en zijn team deden tien jaar lang onderzoek onder 131 mensen in verschillende landen. Bij meer dan de helft verminderden de aanvallen en de intensiteit, 16 procent was helemaal vrij van hoofdpijnaanvallen.

De 'stroomstootjesbehandeling' is niet nieuw. Meerdere patiënten zijn er op experimentele basis mee behandeld en ook in het buitenland wordt de zenuwstimulatie toegepast. In Nederland wordt de behandeling al sinds 2016 'voorwaardelijk vergoed' door de zorgverzekering. Nu het onderzoek van Ferrari succesvol is afgerond, kan de zenuwstimulatie definitief in de basisverzekering worden opgenomen.

"Dit is geweldig nieuws voor al die patiënten die al zo lang last hebben van onbehandelbare ondragelijke clusterhoofdpijnen", reageert patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet.

Een van hen is Monique van Oosten, die sinds 2005 lijdt aan clusterhoofdpijnen. Tot nu toe sloeg geen enkele behandeling aan:

'Ik ging van aanval naar aanval, soms wel zestien per dag'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl