Het graf uit 1600 op de kasteelruïne
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Enige bekende graf op kasteelruïne Valkenburg geopend

Archeologen hebben vandaag het enige bekende graf op de kasteelruïne in Valkenburg geopend. In het graf ligt een skelet uit de periode rond 1600.

Wie er in het graf ligt, is de grote vraag waar onderzoekers zich over gaan buigen. "Dit is het leukste onderzoek van de laatste jaren voor mij", vertelt archeoloog Xavier van Dijk. Samen met collega's wil hij door onder andere isotopen- en dna-onderzoek het skelet een naam geven en achterhalen wat de doodsoorzaak is geweest.

Dat is moeilijk, want er is weinig bekend over het graf dat in 1925 werd ontdekt. Het graf werd destijds snel weer afgedekt met een betonnen plaat. "Er zijn toen welgeteld vier zinnen op geschreven. Dat het gevonden is, dat het weer afgedekt is en dat er een sokkel is geplaatst op het graf met de tekst 'graf van een onbekende, ontdekt en hersteld in 1925'", zegt Van Dijk tegen 1Limburg.

Het skelet in het graf op de kasteelruïne

Het graf was na 1925 lange tijd vrijwel overdekt door planten en struiken en werd pas in 2014 opnieuw ontdekt. Er is toen een gaatje geboord in de betonnen afdekplaat om de onderkaak van het skelet voor onderzoek eruit te halen. Uit dat onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bleek dat het gaat om een mannelijk skelet uit de periode rond 1600.

Publiek kan skelet zien

Het geopende graf is tot en met zondag te zien voor publiek in het kader van de Nationale Archeologiedagen. Vrijdag wordt begonnen met het fysieke onderzoek van het skelet zelf. "De botten worden dan uitgestald op een tafel", blikt Lotte van de Ven van de stichting Kasteel van Valkenburg vooruit bij de regionale omroep.

Het graf wordt na deze week weer in de staat van 1925 teruggebracht. De botten gaan na het onderzoek naar het Provinciaal Archeologisch Depot in Heerlen. Maar Van de Ven hoopt dat de kasteelruïne ze snel weer mag lenen. "Dat zou het allermooiste zijn. Hoe mooi zou het zijn om de eigen vondsten van hier ook daadwerkelijk hier ook te tonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl