Kaan Ayhan buigt na de nederlaag in Rome AFP
EK voetbal

Turkije speelt vanavond zijn tweede groepswedstrijd bij het EK, tegen Wales. "Ik zou me kapot schamen als ik voor Turkije zou spelen", concludeerde Rafael van der Vaart in de rust van Italië-Turkije op 11 juni, de openingswedstrijd van het EK, bij een 0-0 ruststand.

Uiteindelijk verliest Turkije met 3-0. Dat Turkije verliest van Italië is geen schande, helemaal omdat de Italianen de groepswedstrijden in Rome spelen en dus een thuisvoordeel hebben. Maar vooral de negatieve speelwijze van de Turken kon Van der Vaart niet bekoren.

Bondscoach Senol Günes was vooral teleurgesteld: "We verloren de bal veel te vaak en daardoor hielpen we Italië in het zadel. Na het eerste tegendoelpunt raakten we afgeleid en verloren we de controle over de wedstrijd. Ik ben niet blij met het resultaat, maar ik had vooral een betere wedstrijd verwacht."

En dat geldt niet alleen voor de 69-jarige trainer.

Slechtste wedstrijd

Ook de Turkse media waren niet te spreken over de eerste wedstrijd van Turkije op een groot toernooi sinds 2016. "Dit was de slechtste wedstrijd in tijden'' was te lezen in voetbaltijdschrift Fanatik.

Gianluigi Donnarumma troost Cengiz Under na de Turkse nederlaag (0-3) Pro Shots

Ook was er voorzichtige kritiek op bondscoach Günes. "We speelden erg slecht en hadden geen antwoord op Italië. Ik weet niet of het aan de bondscoach heeft gelegen, maar als je op deze manier speelt, word je vanzelf slordig. Italië kreeg vertrouwen door het spel van Turkije. Ja, Italië heeft een goede ploeg, maar hebben we ze überhaupt geanalyseerd?"

Ook oud-voetballers mengden zich in de discussie. Voormalig international Tümer Metin, halvefinalist met Turkije bij het EK van 2008, had meer verwacht van zijn land: "We hadden een slechte dag. We konden niet opbrengen wat nodig is in zo'n wedstrijd".

Een andere oud-international en ex-assistent-bondscoach, Metin Tekin, noemde de nederlaag "verrassend".

Niet aanpassen

Abdullah Ercan, goed voor 68 interlands voor Turkije en present op twee EK's en halvefinalist bij het WK van 2002, vond het vooral een leermoment: "Wij moeten altijd ons eigen spel spelen en ons niet aanpassen aan de tegenstander, tegen wie we ook spelen. Tegen Wales krijgen we meer balbezit en zullen we het echte spel van Turkije gaan zien, waarmee we ons ook gekwalificeerd hebben."

De publieke opinie in Turkije is dus dat bondscoach Günes iets moet veranderen voor de tweede groepswedstrijd tegen Wales, woensdagavond om 18.00 uur in Bakoe. De Welshman hebben al één punt na hun 1-1 tegen Zwitserland en beschikken over ervaren spelers als Gareth Bale en Aaron Ramsey.

Maar Turkije zal gesteund worden door veel supporters in Azerbeidzjan, is de verwachting.

Altijd slechte opening

En er is hoop voor de Turken: ze deden zeven keer eerder mee aan een hoofdtoernooi (vijf EK's en twee WK's) en verloren altijd de eerste wedstrijd.

Op het WK in 2002 (toen ook al onder Günes) en bij het EK in 2008 weerhield dit de ploeg er niet van om uiteindelijk de halve finale te halen. Maar belangrijker op dit moment is misschien wel eerherstel. Wellicht dat Van der Vaart tijdens dit EK dan toch nog wat positiefs over de Turken kan zeggen.

Bekijk de samenvatting van Turkije-Italië

STER reclame