NOS NieuwsAangepast

Weer gunstige coronacijfers: laagste aantal besmettingen in negen maanden

De afgelopen week zijn er 38 procent minder besmettingen gemeld, blijkt uit het weekoverzicht van het RIVM. Het aantal positieve testen per 100.000 Nederlanders daalde in een week tijd van 84 naar 53. Ter vergelijking: eind april was er in de leeftijdsgroep 18-24 nog sprake van 500 besmettingen op de 100.000.

De voorbije zeven dagen waren er 8981 positieve testen, tegen 14.397 in de week daarvoor. Dat is het laagste weektotaal sinds half september vorig jaar, aan het begin van de tweede golf.

Het percentage van alle testen dat positief uitviel daalde ook: van 7,2 naar 5,3 procent. Als dit percentage onder de 5 zakt, heeft een land de epidemie volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO redelijk onder controle.

Wel ziet het RIVM de afgelopen week een toename van het aantal jongeren dat terugkomt van vakantie en vervolgens positief test. Jongeren tussen de 17 en 24 die terugkomen van een vakantie uit Portugal of Spanje worden opgeroepen om zich te laten testen.

Grote verschillen

Tussen de verschillende GGD-regio's zijn de verschillen groot. In de regio Haaglanden waren afgelopen week 74 positieve tests per 100.000 inwoners, veel meer dan het gemiddelde van 53. In Friesland waren dat er maar 24, juist minder dan gemiddeld.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde ook: de afgelopen zeven dagen werden 275 coronapatiënten in de verpleegafdelingen in het ziekenhuis opgenomen, een daling van 36 procent. Op de IC daalde het aantal coronapatiënten ook: met 13 procent, naar 52 nieuwe patiënten.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 645 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 681), van wie 250 op de IC (gisteren: 263), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het reproductiegetal steeg in de tweede helft van mei even weer richting de 1, maar is sindsdien weer gedaald naar 0,78, meldt het RIVM. Dat getal geeft aan hoeveel mensen er besmettelijk zijn voor anderen. Alleen bij een getal onder de 1 neemt de verspreiding van het virus af: dan besmetten honderd mensen met het coronavirus samen minder dan honderd anderen.

Ook het geschatte aantal besmettelijke mensen daalde, tot onder de 50.000. Op het toppunt in april waren er tussen de 140.000 en 230.000 besmettelijke mensen, denkt het RIVM.

Ook in de landen om ons heen nemen de besmettingen af, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn gemeten naar inwoneraantal zelfs meer besmettingen dan in Nederland. Maandag werden ruim 7500 nieuwe besmettingen gemeld.

Vanwege de zorgen over de nieuwe, besmettelijker delta-variant is een aanstaande ronde versoepelingen in het Verenigd Koninkrijk uitgesteld tot 19 juli.

In de strijd tegen het coronavirus zijn inmiddels 12,5 miljoen prikken gezet. Dat is iets minder dan oorspronkelijk gepland. Deze week krijgen naar schatting 1,5 miljoen mensen een vaccinatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl