Een plukker aan het werk in een aarbeientunnel in Breda.
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse aardbei valt in de smaak, vorig jaar recordhoeveelheid geteeld

Nederlandse aardbeien zijn in trek. Sinds 2010 is de productie in ons land bijna verdubbeld, tot een record van 78 miljoen kilo vorig jaar. Die stijging komt vooral doordat er steeds meer aardbeien worden geteeld in kassen en in plastic tunnels.

Wat ook opvalt: de export van de Hollandse zomerkoninkjes - zoals de aardbei ook wel liefkozend wordt genoemd - is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. "Dat betekent dat wij die extra aardbeien vooral zelf opeten", zegt Wilco van den Berg, marktspecialist van brancheorganisatie GroentenFruit Huis. "Alleen al in de afgelopen drie jaar is de consumptie in Nederland met een derde gestegen tot 45 miljoen kilo."

Vroeger kochten we vooral in de maanden juni, juli en augustus aardbeien, maar door de aardbeien uit de kas staan de bakjes Nederlandse aardbeien tegenwoordig al in april en mei in het schap van de supermarkt en is het Nederlandse aardbeienseizoen verlengd tot in de herfst.

Vollegronds-aardbei verdwijnt

De 'ouderwetse' aardbei van de volle grond zal langzaam verdwijnen, denkt ook teler Jan van Meer uit Breda: "Het is natuurlijk hartstikke arbeidsintensief, aardbeien plukken op je knieën. Maar dan ook nog eens het feit dat de kwaliteit gewoon minder is. Regen, hagel, windschade: kan allemaal, hè. In de kas en in de tunnel is de kwaliteit beter gewaarborgd. En supermarkten belonen dat ook met een financieel extraatje."

Ook 'op je knietjes' heeft zijn langste tijd wel gehad. Van Meer gaat volgend jaar standaards bouwen, waardoor de planten hoger komen. "En kunnen we straks staand plukken. Dat is minder belastend."

Teler Jan van Meer verwacht dit jaar geen recordoogst: 'Voorjaar was te koud'

En met alle macht wordt gezocht naar een robot die het werk straks van de mens kan overnemen. Van Meer: "Op een gegeven moment zal dat ervan komen. Nu kost een robot nog 250.000 euro. Maar de arbeidskosten worden toch steeds hoger, en het wordt moeilijker om mensen te vinden."

Litouwers en Roemenen

Dit seizoen heeft Van Meer vijftig mensen uit Litouwen en Roemenië aan het werk als plukkers. Ze krijgen 10,50 euro per uur, het minimum brutoloon. Ter vergelijking: een pakjesbezorger van DHL verdient momenteel 12 euro per uur bruto.

Van Meer: "Omdat het fysiek zo zwaar is, wordt de animo minder." Hij probeert de Oost-Europeanen wel goede huisvesting te bieden, zegt hij: "Ze kunnen hier op het terrein wonen, met zijn tweeën op een slaapkamer en veel ontspanningsruimtes. Veel plukkers uit het Oostblok komen hier jaarlijks terug. Eentje werkt al 25 jaar bij mij. Dat vind ik een goed teken."

Geen recordjaar

Zoals het er nu naar uitziet, wordt 2021 voor de aardbei geen topjaar. "Dat komt door het voorjaar, dat lang koud en donker was. Die weken die je aan het begin van het aardbeienseizoen in de vollegrond mist, kun je later niet terugpakken. Zo werkt de natuur niet", aldus Van den Berg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl