Een fabriek in Spanje waar het Novavax-vaccin geproduceerd moet worden EPA

De Amerikaanse vaccinfabrikant Novavax zegt een vaccin te hebben ontwikkeld dat 90 procent bescherming biedt tegen een coronabesmetting. Tegen een ernstig ziekteverloop zijn mensen volgens het bedrijf zelfs voor 100 procent beschermd na twee prikken. Die percentages zijn vergelijkbaar met de Pfizer- en Moderna-vaccins. Ook bij de tot nu toe bekende varianten van het virus ziet de fabrikant goede resultaten.

Uit een groot eigen onderzoek onder ongeveer 30.000 mensen in de Verenigde Staten en Mexico blijkt volgens Novavax dat de prik veilig is. Een deel van de onderzochte deelnemers kreeg het vaccin en een controlegroep kreeg een placebo. In de controlegroep liepen 63 mensen later het virus op, van wie er vier ernstig ziek werden. Onder de gevaccineerden waren veertien besmettingsgevallen, maar hun klachten bleven mild.

Vooralsnog lijkt het erop dat mensen weinig last hebben van bijwerkingen na een prik. Deelnemers aan het onderzoek melden bijverschijnselen als hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. In de meeste gevallen waren die klachten mild. Een klein aantal deelnemers zegt ernstige klachten te hebben gehad na een inenting. Er zijn geen bloedproblemen zoals bekend bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen.

Novavax wil het middel uiterlijk eind september laten beoordelen door de Europese en Amerikaanse geneesmiddelenbureaus, waarna de autoriteiten daar kunnen bepalen of het vaccin in de EU en VS ingezet kan worden. Tegen die tijd verwacht het bedrijf zo'n 100 miljoen doses per maand te produceren. Eind dit jaar moeten dat er 150 miljoen zijn.

In veel westerse landen is de vaccinatiecampagne al behoorlijk op stoom en hebben grote delen van de bevolking al een Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca- of Janssen-vaccin gehad. In veel ontwikkelingslanden is de vraag naar vaccins echter nog enorm.

Naast de 110 miljoen doses die het Amerikaanse bedrijf volgend jaar aan de VS wil leveren, gaan er naar verwachting 1,1 miljard naar ontwikkelingslanden. Het vaccin van Novavax kan in normale koelkasten bewaard worden, wat verspreiding in die landen bespoedigt.

Covax

"Veel van onze eerste doses zullen gaan naar lage- en middeninkomenslanden. Dat was sowieso al ons doel", aldus directeur Stanley Erck. De topman zegt tegen Amerikaanse media dat de leveringen aan de Verenigde Staten mogelijk naar het Covax-programma gaan. Dat initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie ziet erop toe dat armere landen ook vaccins krijgen.

STER reclame