Na de wedstrijd van Oranje werden in Den Haag brandjes gesticht
NOS NieuwsAangepast

Ondanks ME-inzet in Den Haag, vrij rustige nacht na wedstrijd Oranje

Op enkele incidenten na, is het in de Nederlandse binnensteden na de EK-wedstrijd van Oranje vrij rustig verlopen. "Dat kwam ook omdat de horeca om 22.00 uur dicht moest", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar het was de eerste wedstrijd, dus je moet je afvragen hoe dat gaat als ze goed blijven presteren, dan kan de geest weleens uit de fles raken."

Een van de weinige incidenten was op en rond het Jonckbloetplein in Den Haag. Honderden jongeren kwamen samen om de winst tegen Oekraïne te vieren, maar na enige tijd werd de sfeer grimmig.

Er werden brandjes gesticht, vuurwerk afgestoken en vernielingen aangericht. Ook werd met stenen gegooid. Na middernacht greep de politie in. Of er arrestaties zijn verricht, is niet bekend. De politie komt later deze ochtend met meer informatie.

De mobiele eenheid veegde het plein schoon:

ME grijpt in bij brand en vernielingen in Den Haag na wedstrijd Oranje

In Apeldoorn kwamen zo'n 400 Oranjefans na de overwinning traditioneel bij elkaar op de 'feestrotonde', waar met vuurwerk en fakkels feest werd gevierd. De politie hield aanvankelijk een oogje in het zeil, maar stuurde na middernacht de supporters weg, schrijft Omroep Gelderland.

Bekijk hier de beelden van de feestende menigte:

Honderden mensen vieren feest in Apeldoorn na overwinning Oranje

Grote EK-schermen zijn dit jaar verboden. Daarom werd er vooral feestgevierd in straten in kleine gezelschappen, zegt Bruls van het Veiligheidsberaad. "Daar kun je ook wat van vinden, maar dat is toch van heel andere orde dan een paar duizend mensen op een markt of terras, veel te dicht bij elkaar."

Vanavond bespreken het Veiligheidsberaad en minister Grapperhaus (Veiligheid) opnieuw of mensen later in het toernooi wel in de horeca op schermen naar EK-wedstrijden mogen kijken. Het gaat dan niet om grote schermen in parken en op pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven sowieso verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl