De stranden op Corsica zijn gesloten vanwege olie in de zee AFP

In de Middellandse Zee drijven voor de kust van Corsica twee olievlekken van samen bijna 35 kilometer lang. De olie werd vrijdag tijdens een patrouillevlucht van de Franse marine ontdekt.

Uit voorzorg zijn de stranden aan de oostkant van het eiland gesloten voor toeristen. Ook is het verboden om te vissen in het vervuilde gebied. De Franse marine is ingezet om de olie van het zeeoppervlak te zuigen.

Het is nog niet bekend van welk schip de olie afkomstig is. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. De autoriteiten vermoeden dat de olie in zee terecht is gekomen bij het schoonspoelen van een brandstoftank.

Er zijn grote zorgen over de schade die de olie aan de zee en aan de stranden zou kunnen aanrichten. Inmiddels is duidelijk geworden dat de olie op 10 kilometer van de kust drijft en door de stroming verder naar open zee wordt meegenomen.

De olievlekken liggen op ongeveer 10 kilometer van de kust van Corsica AFP

"We zijn daardoor iets meer gerustgesteld", zegt een woordvoerder van de kustwacht tegen persbureau AFP. "Maar we moeten voorzichtig blijven omdat de situatie kan veranderen door de stroming." Ongeveer tachtig gespecialiseerde leden van de reddingsdiensten zijn opgeroepen om te helpen bij de schoonmaakactie.

Stranden dicht

De burgemeester van Ghisonaccia, waar de stranden gesloten zijn, hoopt dat de olie snel opgeruimd kan worden. "Er is veel woede", zegt hij tegen persbureau AFP. "We kunnen dit er echt niet bij hebben aan het begin van het vakantieseizoen."

De Franse minister Annick Girardin, verantwoordelijk voor zeezaken, is naar het gebied gereisd. "We zijn vastbesloten om degenen te vinden die de olieramp hebben veroorzaakt. Dit zijn misdadigers en ze moeten als misdadigers behandeld worden."

STER reclame