Een protest tegen femicide op Tenerife Zuma Press

Het 6-jarige meisje Olivia dat deze week dood werd gevonden op enkele kilometers voor de kust van Tenerife, is door haar vader om het leven gebracht bij hem thuis. Ook haar 1-jarige zusje Anna is vermoord. Volgens de Spaanse justitie is dat gebleken uit onderzoek.

Het lichaam van Olivia werd donderdag gevonden op een diepte van een kilometer op de zeebodem, en zat in een sporttas die met een anker was verzwaard. Naar haar zusje wordt nog gezocht.

De vader van de meisjes, die was gescheiden van de moeder, is spoorloos. De man ontvoerde de kinderen eind april en liet toen weten hen niet meer terug te brengen.

Onderzoek heeft volgens justitie uitgewezen dat hij zijn kinderen thuis heeft omgebracht en hun lichamen vervolgens in zee heeft gegooid. Tegen de man is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Zijn boot is dobberend voor de kust aangetroffen.

'Iedereen voelt dit verdriet'

Spanje is geschokt door de zaak. Op meerdere plekken in het land zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen partnergeweld. "Elke moeder en grootmoeder voelt dit verdriet mee, alsof het gaat om onze eigen kinderen en kleinkinderen", zegt een van de vrouwen op het stadhuisplein van Santa Cruz op Tenerife.

Op het eiland werd gisteren een minuut stilte gehouden. "We zijn hier omdat dit al te vaak is gebeurd. We moeten vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld door mannen beschermen. Genoeg is genoeg."

Ook in Barcelona en Madrid gingen duizenden mensen de straat om te rouwen en hun woede te uiten. "Ik ben hier omdat ik zelf moeder ben en vrouw en omdat ik niet alleen maar thuis kan gaan zitten huilen."

Duizenden op de been in Spanje na moord op dochter: 'We voelen veel pijn en woede'

Spanje leefde wekenlang mee met de zoektocht naar de meisjes. "Hun moeder deelde video's met de media van haar spelende dochters. Mede door die beelden heeft de verdwijning diepe indruk gemaakt", zegt correspondent Rop Zoutberg. "De schok is groot dat de kinderen nu gedood zijn, waarschijnlijk als ultieme wraakactie op een partner."

Koningin Letizia en premier Sánchez betuigden gisteren hun steun en medeleven aan de familie van Olivia en Anna. "Spanje is diep geschokt door dit seksistische geweld dat sommigen in ons land nog steeds ontkennen", zei Sánchez gisteren.

Opeenstapeling

Volgens Rop Zoutberg is de animo voor de protesten extra groot omdat er in korte tijd meer zaken van partnergeweld in het nieuws waren. Een flamencozanger werd aangeklaagd voor mishandeling van zijn vriendin. "Vrouwen zijn alleen maar uit op je geld", zei hij bij het verlaten van het politiebureau. Die uitspraak leidde tot verontwaardiging onder Spaanse vrouwen.

Ook de verdwijning van 17-jarige Rocío Caíz begin deze maand hield de Spanjaarden bezig. Haar ex-vriend bekende gisteren dat hij haar had vermoord en haar lichaam in stukken had gehakt.

In Spanje kwamen sinds 2003 bijna 1100 vrouwen door partnergeweld om het leven. Sinds 2013 zijn er 41 gevallen geregistreerd van kinderen die door dit geweld om het leven kwamen.

STER reclame