Pakketten in een distributiecentrum van PostNL
NOS Nieuws

Dat goedkope pakketje uit China wordt vanaf 1 juli een stuk duurder

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

Op 1 juli gaan nieuwe Europese regels in over het kopen van producten van buiten de Europese Unie. Daardoor moet je ook voor dingen van minder dan 22 euro btw betalen. Nu zijn bestellingen van onder de 22 euro nog uitgezonderd van de btw van 21 procent.

Door de nieuwe regels worden kleine bestellingen van Chinese webshops als AliExpress en Wish dus 21 procent duurder. En als webshops niet meedoen aan het nieuwe systeem van de EU om die btw meteen te innen bij de bestelling, ben je nóg duurder uit. Want dan moet je ook nog eens afhandelingskosten betalen.

Die btw wordt dan pas geïnd als het pakketje in Nederland is aangekomen, bijvoorbeeld door PostNL. En die int dan naast de 21 procent btw ook nog eens extra afhandelingskosten van 4 euro als je online betaalt en 7 euro als je bij een pakketpunt betaalt.

Afhandelingskosten of éénloketsysteem

Vanaf 1 juli moet je dus goed opletten of een webshop al btw berekent bij een bestelling en dus meedoet aan het zogeheten éénloketsysteem van de EU. Want anders word je later dus alsnog met extra kosten geconfronteerd.

En als je nu al iets hebt besteld, maar dat pakketje komt pas op 1 juli of later in Nederland aan, dan moet je ook alsnog btw betalen. Want dan gelden de nieuwe regels.

Dit gaat je pakketje kosten:

"Wij adviseren consumenten om te kopen bij een webshop die de btw meteen berekent", zegt een woordvoerder van PostNL. "Dan weet de klant wat die moet betalen en het is ook het meest efficiënt." PostNL durft nog geen inschatting te maken bij welk deel van de pakketjes van buiten de EU je straks nog de btw moet betalen. "Dat hangt nog heel erg af van hoe webshops het gaan aanpakken."

De grote speler AliExpress gaat in ieder geval de btw al bij de bestelling inhouden. "Vanaf 1 juli zullen wij bij EU-consumenten btw berekenen en dat doorsluizen naar de relevante belastingautoriteiten", zegt het bedrijf in antwoord op vragen van de NOS.

Eerlijk belasting betalen

Ook het zwem- en onderbroekenmerk Aussiebum, dat vanuit Australië veel online verkoopt aan Europese consumenten, doet dat. "Wij hebben ons net succesvol geregistreerd bij het Europese éénloketsysteem", zegt Aussiebum-oprichter Sean Ashby. "Het geeft me ook een goed gevoel dat we jullie lokale economie helpen en eerlijk belasting betalen aan het land waar we iets verkopen."

De grote Britse kledingwebshop Asos wilde niet vertellen wat het bedrijf gaat doen. De Europese Commissie verwacht dat de btw op pakjes van buiten de EU in totaal zo'n 7 miljard euro per jaar oplevert voor de lidstaten.

Nederlandse webwinkels blij

Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie van Nederlandse webshops, is blij met de nieuwe regels. "Dit was echt een grote wens van ons waar wij lang voor hebben gelobbyd", zegt Thuiswinkel-directeur Marlene ten Ham.

"Zo creëer je een gelijk speelveld voor alle verkopers, binnen en buiten de EU. Het prijsvoordeel van webshops van buiten de EU vervalt hierdoor, dus je zult zien dat consumenten weer vaker de voorkeur zullen geven aan Nederlandse webshops."

Grote bestelling goedkoper

Voor bestellingen van boven de 22 euro moest al btw betaald worden. Ook voor die pakketjes kunnen webshops straks al meteen de btw innen via het éénloketsysteem. En als ze dat niet doen, dan ben je straks nog steeds wat goedkoper uit dan nu. PostNL rekent nu namelijk nog 13 euro afhandelingskosten voor het innen van btw. Dat wordt vanaf 1 juli 4 euro als je online betaalt en 7 euro bij een pakketpunt, evenveel dus als voor pakketjes onder de 22 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl