EU eens over sancties Syrië

tijd van publicatie Aangepast

De EU stelt sancties in tegen het regime in Syrië. De tegoeden van dertien mensen uit de top van het regime worden bevroren. Ze kunnen ook niet meer van en naar EU-landen reizen en staan op een zwarte lijst van mensen die geen visa kunnen krijgen.

De ambassadeurs in Brussel werden het vandaag eens over de sancties. Die moeten nog wel goedgekeurd worden door alle individuele lidstaten, maar dat lijkt een formaliteit. Aanstaande dinsdag zouden de sancties ingaan.

Vorige week stelde de EU al een wapenembargo in tegen het regime in Syrië. Over verdere sancties moest de EU het nog eens worden. Met name Cyprus, dat veel banden heeft met Syrië, verzette zich tegen al te strenge sancties. Dat land is nu ook overstag.

Onrustig

Het is nog steeds erg onrustig in Syrië. Vanmiddag werd tijdens een demonstratie tegen president Assad een leider van de oppositie gearresteerd.

Volgens ooggetuigen werd hij met enkele andere betogers in een politiebus geduwd en afgevoerd. In de westelijk gelegen stad Homs zouden bij een anti-regeringsbetoging vijf mensen zijn doodgeschoten.

In verschillende steden zijn Syriërs na het vrijdagmiddaggebed weer de straat opgegaan om het vertrek van Assad te eisen. De president weigert in te gaan op de eisen van de bevolking.

Oosten

Ook in het oosten wordt gedemonstreerd. De Koerden daar willen meer politieke vrijheid. Er zijn veel militairen en politiemensen op de been. Assad stuurde vanochtend tanks de straat op in de steden waar de afgelopen tijd tegen hem is betoogd.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn bij de volksprotesten in Syrië al meer dan vijfhonderd mensen omgekomen. Er zijn geen beelden van de protesten, omdat er geen westerse journalisten aanwezig zijn in het land.

Het Syrische persbureau publiceerde alleen een foto van president Assad die het 'Onbekende Soldaten Monument' bezocht in Damascus. Dat deed hij tijdens de viering van Martyrs' Day, een feestdag in Libanon en Syrië.

STER Reclame