NOS

Ercüment Eryalçin is er klaar voor. In zijn voetbalkamertje, zoals hij het zelf noemt, kijkt hij vanavond de openingswedstrijd van Turkije tegen Italië, waar zijn neefje Orkun Kökcu in speelt. Zijn vrouw, die wat hapjes en zonnepitten komt brengen, is de enige van het gezin Eryalçin die de ruimte mag betreden. Zo heeft Eryalçin geen afleiding en kan hij het spel van Orkun goed analyseren.

Eryalçin (38) is de oom van de 20-jarige Turkse international: Orkun Kökcü. De in Haarlem geboren Kökcü speelt nu voor Feyenoord en heeft gekozen voor het Turkse elftal. Vorig jaar debuteerde hij in het team van bondscoach Senol Günes. In de Turkse selectie is hij niet de enige met Nederlandse roots. Ook de in Rotterdam geboren Halil Dervisoglu, voormalig speler van Sparta en tegenwoordig Galatasaray, hoort bij de 26-koppige selectie.

Eryalçin weet precies wat zijn neef zo'n goede voetballer maakt:

'Ik ben trots op mijn neef, dat hij het zover heeft schopt'

Eryalçin is trots op het voetbalsucces van zijn neefje. "Ik wilde zelf ook professioneel voetballer worden en speelde toen bij FC Haarlem." Maar zijn ouders hadden andere plannen voor hun zoon. "Zij zagen liever dat ik mijn tijd in school stak."

De kans die Eryalçin niet kreeg, probeerde hij zijn neefje wel te geven. Hij leerde Orkun en zijn broer Ozan, die ook voetballer is, alles over het spel. "Ik investeerde in ze, trainde ze en nam ze mee naar wedstrijden." En met succes. "Ik heb er veel tijd in gestoken", zegt hij met een glimlach. En niet alleen hij deed dat, maar de hele familie van Kökcü hielp daarbij. "Door ze te leren wat wel en niet te doen."

Eryalçin is niet de enige die trots is op zijn neefje; ook de Turks-Nederlandse gemeenschap in Haarlem en elders in het land is trots, zegt hij.

Jongeren zien Kökcü als voorbeeld

Kökcü wordt door jongeren in Haarlem als rolmodel gezien, ziet Faruk Yurdakan van voetbalclub HYS Haarlem Yildiz Spor. Hij kent Kökcü van vroeger bij HFC EDO en nam hem mee naar wedstrijden van het team waar hij toen trainer was.

Ook al was Kökcü een paar jaartjes jonger, hij kon volgens Yurdakan al heel goed voetballen. Regelmatig kwam Kökcü extra trainen op de velden van HYS samen met zijn broer. "Dat hij het zo ver heeft geschopt motiveert de jeugd", vertelt Yurdakan. HYS organiseert allerlei activiteiten bij de voetbalclub voor de jongeren in de wijk en daar gebruiken ze Kökcü vaak als voorbeeld om te laten zien dat je met hard werken succes kunt hebben.

Turkije wist nog nooit van Italië te winnen

Turkije en Italië hebben in totaal dertien keer eerder tegen elkaar gespeeld, maar Turkije won nooit. Yurdakan verwacht dan ook dat de wedstrijd van vanavond pittig wordt, omdat beide landen voetbal ademen. "Italianen zijn trots, maar Turken ook. Italianen zingen uit volle borst het volkslied mee, maar dat geldt ook voor Turken."

Hij denkt dat Turkije kans maakt om ver te komen dit EK, omdat het een jong team is en bestaat uit spelers die bij Europese topclubs zitten.

Turkije heeft het jongste team van het EK en daardoor zijn de prestaties van het team volgens podcastmaker en online-voetbaljournalist Yordi Yamali vooraf lastig te voorspellen. Yamali volgt het Turkse elftal al jaren en ziet een nieuwe generatie van spelers in het huidige team. "Van de eerdere elftallen wist je precies wat je kon verwachten, omdat er toen spelers tussen zaten die al langer meeliepen. Nu zou Turkije nog wel eens kunnen gaan verrassen."

STER reclame