Geldezel
NOS Nieuws

38 'geldezels' gepakt voor betrokkenheid WhatsApp-fraude

De politie in Rotterdam heeft afgelopen week 38 verdachten van WhatsAppfraude en bankrekeningfraude opgepakt. Ze zijn tussen de 18 en 69 jaar. Er zijn nog eens 34 verdachten op de radar; de politie verwacht ook hen snel te kunnen inrekenen.

De verdachten zijn allemaal geronseld door criminelen om hun rekeningnummer te gebruiken. Ze worden daarom ook wel geldezels genoemd. Ze krijgen een vaak minimale vergoeding om hun bankrekeningnummer en pincode af te staan aan criminelen. Die storten hun criminele geld op zo'n rekening en blijven zo zelf onzichtbaar.

De criminelen verdienden hun geld met 'vriend-in-noodfraude'; de bekende appjes waarin iemand zich voordoet als een vriend of familielid die dringend geld nodig heeft. Daarmee is ruim 300.000 euro verdiend.

De politie vraagt al jaren aandacht voor het fenomeen. Geldezels maken zich zonder dat ze zich daarvan bewust zijn schuldig aan witwassen. Wie wordt gepakt, wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd. Ook draaien ze op voor de schade en kunnen ze een strafblad krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl