Een rechtbanktekening van Taghi tijdens de inhoudelijke behandeling van het proces in april
NOS Nieuws

Verdediging kroongetuige wraakt rechtbank in proces-Taghi

De advocaten van kroongetuige Nabil B. hebben de rechtbank in het Marengo-proces gewraakt. Ze vinden het onterecht dat ze niet achter gesloten deuren mogen uitleggen hoe de persoonlijke en medische situatie van B. op dit moment is.

B. is kroongetuige in het proces tegen de groep rond Ridouan Taghi. Hij werkt mee met justitie, in ruil voor strafvermindering. Twee weken geleden schortte hij de samenwerking met het Openbaar Ministerie op, uit onvrede over de beveiligingsmaatregelen voor zijn familie.

Vandaag zat hij voor het eerst weer in de rechtszaal, dit keer niet als kroongetuige maar als verdachte van een liquidatie waar hij zelf betrokken bij was. De rechtbank had hem verplicht te komen, maar hij weigerde iets te zeggen. Volgens zijn advocaat waren daarvoor "klemmende persoonlijke en medische omstandigheden." Die wilde hij alleen achter gesloten deuren toelichten, zonder de andere verdachten erbij.

De rechtbank vond dat niet nodig. Het proces loopt zeker nog tot volgend jaar, dus volgens de rechtbank kon die toelichting ook later nog. Het zou betekenen dat de zitting met Nabil B. verder gewoon door zou gaan.

Twee maten

Hierop wraakten de advocaten van B. de rechtbank. "U meet met twee maten", zei advocaat Peter Schouten. "In de zaak van Taghi is zo'n verzoek eerder wel gehonoreerd." Daarmee is volgens hem de schijn van partijdigheid gewekt.

"U gaat op de stoel zitten van iemand die bevoegd is te oordelen over medische gronden", vond Schouten. "U had in ieder geval kennis moeten nemen van zijn situatie." Volgens de rechtbank waren de omstandigheden bij Taghi anders, waardoor hij vorig jaar wel een keer persoonlijke omstandigheden achter gesloten deuren mocht toelichten.

Vandaag zou een moord worden behandeld waaraan Nabil B. zelf heeft meegewerkt. In die zaak heeft hij de rechtbank gewraakt. De behandeling van het proces tegen de groep rond Ridouan Taghi loopt hiermee vertraging op. Andere rechters moeten nu beoordelen of de rechters in de zaak vervangen moeten worden. Zij beslissen uiterlijk volgende week.

Raspvijl

Advocaat Nico Meijering van een van de medeverdachten had geen goed woord over voor het optreden van de kroongetuige. "Hij strooit zand in de machine, om de ordinaire reden dat hij meer geld wil. Voor zichzelf en voor zijn familie." Het OM had begrip voor het standpunt van de kroongetuige, maar vond wraking te ver gaan.

Het Marengo-proces wordt op dit moment inhoudelijk behandeld. Na drie jaar aan voorbereidingen worden nu de verschillende moordzaken besproken. De dossiers dragen namen als Ster, Zeilboot en Raspvijl en gaan over zes moorden, plus een aantal pogingen en plannen.

De verdachten willen tot nu toe helemaal niets zeggen over de verdenkingen. Hoofdverdachte Ridouan Taghi was steeds aanwezig in de zittingszaal, omdat dat moest van de rechtbank. Ook hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl