Belgische hockeysters gaan tegen Oranje bus niet parkeren: 'Die tijd is voorbij'

"Ik heb de speelsters van Den Bosch vanaf december al verteld: wij gaan de halve finale van de EK tegen jullie spelen. Een beetje bluf, maar mooi dat het nu gaat gebeuren."

Raoul Ehren reeg twaalf jaar lang de successen aaneen als coach van de hockeysters van Den Bosch, maar is inmiddels bondscoach van België, na eerder assistent te zijn geweest.

Vanmiddag staan Nederland en België tegenover elkaar in het Wagener Stadion in Amstelveen, met als inzet een plek in de eindstrijd tegen Duitsland of Spanje.

Ontsnapping

Het had niet veel gescheeld of de Red Panthers, zoals de bijnaam van de Belgische hockeysters luidt, waren woensdag uitgeschakeld in de poulefase. Engeland maakte vlak voor tijd de 1-0, maar het werd op de valreep toch nog 1-1.

"Twee minuten voor tijd denk je: oei, we geven het hier helemaal weg, terwijl we de wedstrijd eigenlijk in handen hadden. Maar dan toch opstaan en alsnog de gelijkmaker maken. Ja, dat is echt genieten", aldus Ehren.

Ehren viert de plaatsing voor de halve finales met zijn speelsters ANP

Twee weken terug werd het in de Pro League nog 3-0 voor Oranje, maar Ehren zag aanknopingspunten. "De eerste twee kansen waren voor ons. Nederland was uiteindelijk een klasse beter, maar het was wel een wedstrijd."

En dat verwacht hij vanmiddag ook. België timmert na de mannen ook aan de weg bij de vrouwen. De kwalificatie voor de halve finales leverde immers een WK-ticket op.

Medailles

Ehren heeft een missie. "Ik geloof er heilig in dat we volgend jaar op de WK voor de medailles gaan spelen. En ook op de Olympische Spelen in 2024 willen we voor de medailles gaan."

"We liggen niet meer achter op landen als Duitsland en Engeland", constateert hij. "Alleen Nederland staat daar nog heel ver boven. Een paar jaar terug hadden we de bus geparkeerd in de halve finale, maar die tijd is voorbij. Wij gaan volgens ons eigen plan spelen."

Halve finales EK hockey NOS

STER reclame