In de haven van Rotterdam heeft de douane twee grote partijen cocaïne onderschept. Als de drugs op straat waren verkocht, hadden ze ruim 33,5 miljoen euro opgebracht, zegt het Openbaar Ministerie.

De eerste lading van zo'n 300 kilo werd aangetroffen in een container met auto's uit Panama, die onderweg was naar Boedapest. Gisteren vond de douane 149 kilo cocaïne verstopt tussen een partij mango's uit Peru die onderweg was naar België.

De zaak wordt verder onderzocht door het HARC-team, een samenwerkingsverband van douane, FIOD, zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

In de Rotterdamse haven worden geregeld grote partijen drugs gevonden. Eerder bleek uit een omvangrijk onderzoek naar de drugscriminaliteit in haven dat opsporingsdiensten niet altijd goed samenwerken.

Slechts een klein deel van de 7,5 miljoen containers die Rotterdam jaarlijks passeren, wordt gecontroleerd. De hoeveelheid drugs die jaarlijks onderschept wordt, varieert de laatste jaren van minder dan 5000 kilo tot bijna 19.000 kilo.

Minister van Justitie Grapperhaus maakte in mei bekend dat het vijf miljoen euro uittrekt voor de Rotterdamse haven. "Onze logistieke knooppunten moeten weerbaarder worden tegen criminelen die met malafide praktijken misbruik maken van onze goede economische infrastructuur", zo schreef hij.

STER reclame