Prinses Amalia hijst de vlag
NOS Nieuws

Prinses Amalia cum laude geslaagd voor eindexamen gymnasium

Prinses Amalia is geslaagd voor haar eindexamen gymnasium. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima behaalde een gemiddeld cijfer dat hoger was dan een 8, wat inhoudt dat ze cum laude ('met lof') is geslaagd.

Op Twitter heeft het koninklijk huis een video gedeeld van de geslaagde scholier, die de vlag hijst bovenop Huis Ten Bosch, waar de familie woont. Ook feliciteert Amalia alle andere geslaagden en wenst ze leerlingen succes met eventuele herkansingen.

Binnen tien seconden wappert de vlag:

De vlag kan uit: Amalia geslaagd

De 17-jarige Amalia zat, net als haar zusjes Alexia en Ariane, op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

Online delen veel mensen hun felicitaties voor Amalia. Onder meer haar oom Pieter van Vollenhoven noemt haar cum-laudediploma "een fantastisch resultaat". "Zéér hartelijke gelukwens!!!" twittert hij. Ook onderwijsminister Slob feliciteert de prinses op Twitter.

De wijde wereld verkennen

Tijdens de viering van Koningsdag in Eindhoven zei de kroonprinses nog geen concrete plannen te hebben voor haar vervolgopleiding. Ze wil eerst "de wijde wereld" verkennen. "Ik wil een beetje reizen, de wereld ontdekken, dingen doen die ik over twintig jaar misschien niet meer kan doen."

Dit zei ze over haar toekomstplannen:

Amalia: 'Vooral bezig met mijn eindexamen nu'

In totaal deden 200.000 leerlingen dit jaar eindexamen. Vanwege corona zijn de regels wat versoepeld. Zo kunnen de leerlingen een extra vak overdoen en zijn de herkansingen over een wat langere periode uitgesmeerd.

Overigens kan de vlag nog niet uit voor vmbo basis/kader-scholieren die hun examens digitaal hebben gemaakt. Zij krijgen op woensdag 16 juni hun uitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl