Overheid kan zelf veel doen om schade aan klimaat en milieu te voorkomen
De Nederlandse overheid kan zelf veel doen aan de schadelijke impact op het milieu van alle goederen en diensten die we gebruiken. 15 procent van die goederen en diensten worden door de overheid aangeschaft, blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Het kabinet wil dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair is. Dat betekent dat er geen afval meer is en grondstoffen worden hergebruikt. Omdat de de Rijksoverheid, gemeenten en waterschappen veel goederen en diensten afnemen, kan de overheid zelf veel doen om de kabinetsdoelstelling te halen, zegt het RIVM.
Zo kan de overheid bij leveranciers aandringen op duurzame alternatieven, zei onderzoeker Michiel Zijp in het NOS Radio 1 Journaal. Bij de aanleg van een nieuwe weg kan worden afgesproken dat er een bepaalde hoeveelheid gerecycled asfalt wordt gebruikt. Met een cateraar kunnen afspraken tegen voedselverspilling worden gemaakt.
85 miljard euro
Het RIVM keek naar de situatie in 2019. De Nederlandse overheid kocht dat jaar voor 85 miljard euro aan goederen en diensten in. Dat is dus 15 procent van de totale inkoop van goederen en diensten die Nederland verbruikte.
De productie van deze goederen en diensten ging gepaard met 22 megaton aan CO2-emissies, zei RIVM-onderzoeker Zijp. Die droegen voor 18 procent bij aan de klimaatverandering veroorzaakt door Nederland. Het overheidsaandeel in het totale Nederlands grondstoffengebruik bedroeg 23 procent.
Productie van goederen en diensten legt beslag op land. Dat kan ten koste gaan van de biodiversiteit. Het overheidsaandeel in het landgebruik dat nodig was voor de voor Nederland bestemde goederen en diensten, bedroeg 9 procent.