NOS Nieuws

'Kamermeerderheid voor afschaffen hondenbelasting'

De Tweede Kamer wil af van de hondenbelasting, meldt RTL Nieuws na een rondgang langs Kamerleden. De Kamer praat vandaag over een burgerinitiatief om de belasting af te schaffen. Initiatiefnemer Gary Yanover pleit er al jaren voor om met deze gemeentelijke belasting te stoppen. Hij vindt de heffing onrechtvaardig en willekeurig.

Volgens hem gebruiken veel gemeenten de hondenbelasting om gaten in hun begroting te dichten en is het een misverstand dat het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld hondenpoep op te ruimen.

Verschillen tussen gemeenten

Bovendien zijn de verschillen tussen gemeenten groot. De bedragen variëren en volgens het CBS zijn er steeds minder gemeenten die de belasting heffen. Vorig jaar ging het om 54 procent van alle gemeenten.

VVD-Kamerlid De Kort noemt tegenover RTL Nieuws de hondenbelasting niet eerlijk en raar, ook vanwege de grote verschillen tussen gemeenten: "Er zijn gemeenten waar je niets betaalt, maar in bijvoorbeeld Groningen betaal je 130 euro."

Volgens RTL willen ook PVV, SP, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, JA21, de groep-Van Haga en Bij1 op termijn dat de belasting wordt opgeheven. Die partijen vormen samen een Kamermeerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl