NOS

Onder toeziend oog van tientallen toeschouwers werd vanmiddag een historische toren teruggeplaatst op het voormalige stadhuis van Bolsward. Twee jaar lang moest de Friese stad het zonder het markante onderdeel doen, omdat de toren werd gerestaureerd.

Gisteren werd het eerste deel van de route van Sneek naar Bolsward via het water afgelegd. Met een vrachtwagen werd de toren vandaag naar de bestemming gebracht.

Dat gebeurde met flink luidende klokken en veel toeschouwers:

Nieuwe toren op historisch gemeentehuis Bolsward geplaatst

Voorzichtig werd eerst het onderste deel van de toren omhoog getakeld. Daarop volgde het carillon. Het bovenste gedeelte, het lantaarngedeelte, wordt morgenochtend geplaatst, meldt de Leeuwarder Courant.

De restauratie bleek nodig omdat de bonte knaagkever zich door de balken van het bovenste deel van de toren had heen gevreten. Het 400 jaar oude gebouw zou sowieso al gerestaureerd worden, omdat de basis ervan niet stabiel was.

Zo komt het voormalige stadhuis er weer uit te zien:

Het hele stadhuis en omgeving GEMEENTE SÚDWEST-FRYSLÂN

STER reclame