ANP
NOS NieuwsAangepast

Zoekgeraakte examenpost bij negen scholen alsnog terecht

Negen van de twaalf scholen waarbij de gecorrigeerde examens niet op tijd bezorgd waren door PostNL, hebben hun post inmiddels binnen. Scholen in onder meer Hoogeveen, Pijnacker en Veenendaal kregen de examens vandaag alsnog. Van drie scholen zijn de examens nog niet boven water.

Eerder vandaag meldde PostNL dat twaalf scholen op de hoogte waren gebracht over de vertraagde en zoekgeraakte examenpost. Welke andere scholen de dupe zijn geworden, maakt het postbedrijf niet bekend. "Het is niet aan ons om dat naar buiten te brengen", zei een woordvoerder. Het postbedrijf heeft hierover contact met de betreffende scholen, het ministerie van Onderwijs en de VO-Raad.

Het gaat om ingevulde examenformulieren die op weg waren naar de tweede corrector. Onduidelijk is waar de examenpoststukken zijn gebleven. "We hebben er met man en macht aan gewerkt om de vertraagde examens alsnog zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen", aldus de woordvoerder. "We blijven er alles aan doen om ook de laatste vermiste examens te vinden en te bezorgen."

Examenpost in pakketproces

Gisteren was de deadline voor de afhandeling van de examenpost, waarop PostNL de problemen meldde.

Voor de examenpoststukken had PostNL een specifiek afhandelingstraject opgezet, met bijvoorbeeld speciale enveloppen en zegels. "Maar het blijft mensenwerk en hoewel we ons best doen kunnen er dingen misgaan. We zien bijvoorbeeld examenpost terug in het pakketproces, en dat heeft dan met gewicht van een poststuk te maken", zegt de woordvoerder.

Sommigen zaten afgelopen weken op Mallorca omdat ze ervan uitgingen dat ze klaar waren.

LAKS-voorzitter Nienke Luijckx

Scholierenbond LAKS vraagt aan het ministerie om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven aan de benadeelde leerlingen. "Er zitten nu 200.000 examenkandidaten in spanning of het hun school betreft waar examens zijn vertraagd of kwijtgeraakt. Het minste dat we momenteel kunnen doen is publiekelijk aangeven welke leerlingen morgen helaas niet hun uitslag krijgen", zegt voorzitter Nienke Luijckx.

In het NOS Radio 1 Journaal stelt Luijckx dat enorm veel scholieren zich hebben gemeld met grote zorgen. "Ze zitten in spanning. Sommigen zaten afgelopen weken op Mallorca omdat ze ervan uitgingen dat ze klaar waren. Ze hebben zich er helemaal niet op ingesteld om één of meerdere vakken opnieuw te moeten doen."

In totaal bezorgt PostNL dit jaar 80.000 zendingen met meer dan een miljoen examens van 200.000 kandidaten in heel Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl