Silas Katompa Mvumpa snelt langs een speler van Hertha BSC ProShots

In Duitsland heeft Silas Wamangituka een opmerkelijke onthulling gedaan. De Congolese sterspeler van VfB Stuttgart blijkt in werkelijkheid Silas Katompa Mvumpa te heten en bovendien een jaar ouder te zijn dan in zijn spelerspaspoort staat.

Mvumpa zegt zijn identiteit onder druk van zijn makelaar te hebben veranderd, tot wanhoop gedreven in zijn droom om als profvoetballer te slagen.

"Ik heb de afgelopen jaren constant in angst geleefd", laat Mvumpa weten via het officiële kanaal van Stuttgart, de club die hem onvoorwaardelijke hulp heeft toegezegd bij deze stap. "Ik maakte me ook grote zorgen over mijn familie in Congo. Het was een grote stap voor mij om mijn verhaal te onthullen."

Geschatte waarde van 25 miljoen

Wamangituka is een grote naam geworden in de Bundesliga, waarin hij afgelopen seizoen elf keer scoorde. Met een geschatte marktwaarde van 25 miljoen euro is hij in theorie zelfs de duurste speler van Stuttgart, dat als negende eindigde.

Nu blijkt hij dus een jaar ouder, al liggen op zijn 22ste de mooiste jaren nog steeds ruim voor hem. Als hij tenminste goed herstelt van zijn zware knieblessure en de bond hem geen zware sancties oplegt.

Silas Katompa Mvumpa ProShots

Voor dat laatste vreest zijn club Stuttgart niet, aangezien de zaak eerder al in vertrouwen bij de DFB werd aangekaart.

"We hebben vanuit ons oogpunt alle noodzakelijke maatregelen genomen en de verantwoordelijke instanties ingeschakeld", zegt technisch directeur Thomas Hitzlsperger. "We maken deze ongebruikelijke zaak bewust op eigen initiatief openbaar om te onderstrepen dat we zo transparant mogelijk te werk willen gaan, met oog voor de bescherming van onze speler."

Twee jaar geleden al geruchten

Club en speler laten weten al weken met deze zaak bezig te zijn, waarbij al een aantal belangrijke horden zijn genomen. Zo heeft Mvumpa al de benodigde papieren vanuit zijn geboorteland ontvangen om het proces door te zetten.

Twee jaar geleden gingen er vanuit Franse media al geruchten over de valse identiteit van Mvumpa, maar werd er geen bewijs gevonden. Nu vertrouwde de speler de mensen om zich heen voldoende om alsnog zijn verhaal op te biechten. "Vandaag ben ik erg opgelucht. Ik hoop dat ik ook andere spelers kan aanmoedigen die soortgelijke ervaringen hebben met makelaars."

STER reclame