Nog steeds veel afval langs de oevers van rivieren
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Pleidooi: neem je eigen beker mee bij coffee-to-go

Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op gratis bekers voor eenmalig gebruik. Dat zegt de organisatie Schone Rivieren, die twee keer per jaar de Nederlandse rivieroevers controleert op afval. Volgens de organisatie worden in Nederland jaarlijks drie miljard papieren of plastic koffiebekers weggegooid.

Schone Rivieren pleit voor een verplichte bijdrage, van bijvoorbeeld 0,25 euro, op wegwerpbekers. "Het moet én kan anders", stelt woordvoerder Anne Stolk.

Volgens Stolk is de oplossing simpel. "Net als huissleutels, een portemonnee, telefoon en inmiddels een mondkapje, zou een herbruikbare beker standaard in iemands tas moeten zitten. Zo kun je het goede voorbeeld geven en bij een coffee-to-go dat heerlijke kopje koffie of thee gewoon in je eigen beker laten schenken."

Ook dit voorjaar was er weer een meting. Tussen half februari en half maart vonden vrijwilligers op 512 plekken langs het water ruim 200.000 stuks afval, waaronder 1800 wegwerpbekers.

Van al het gevonden afval is 84 procent plastic. De top-3 bestaat uit ondefinieerbare stukjes zacht en hard plastic en piepschuim, bijvoorbeeld van hamburgerbakjes. Op plek 4 staan snoep-, chips- en snackverpakkingen, gevolgd door plastic drankverpakkingen en vispluis.

In de top-15 staan ook zes soorten Single Use Plastics (SUP), zoals plastic wattenstaafjes en plastic bestek. Veel van deze artikelen mogen vanaf 3 juli niet meer verkocht worden, tot tevredenheid van Schone Rivieren. "Een verbod is het krachtigste wapen in de strijd tegen plasticvervuiling. Wat niet geproduceerd wordt, kan immers ook nooit in het milieu terechtkomen. Maar we zijn er nog lang niet", aldus Stolk.

Omroep Gelderland liep mee met twee vrijwilligers van Schone Rivieren:

Advertentie via Ster.nl