NOS NieuwsAangepast

TROS en AVRO willen fuseren

AVRO en TROS willen fuseren. Dat hebben de omroepen vandaag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Beide merknamen blijven wel bestaan binnen deze nieuwe samenwerking.

Volgens directeuren Willemijn Maas (AVRO) en Peter Kuipers (TROS) biedt de nieuwe samenwerking de kijker muziek en cultuur van Volendam tot de grachtengordel en van nederpop tot klassiek. "Samen zijn we er echt voor iedereen", zei Willemijn Maas.

Omroepwet

De top van beide omroepen ondertekende een intentieverklaring voor de fusie. De omroepen roepen het kabinet op om de Omroepwet te wijzigen om het ontstaan van grote fusie-omroepen te stimuleren.

Ook willen ze dat er een rem komt op de komst van kleine publieke omroepen, zoals WNL en Powned. Verder vinden AVRO en TROS dat alleen gefuseerde omroepen aanspraak mogen maken op het budget van de Publieke Omroep. En ze vinden dat omroepen met meer dan 400.000 leden ook meer zendtijd moeten krijgen. Als aan deze eisen niet wordt voldaan, gaat de fusie niet door.

Draconische bezuinigingen

Binnen het bestel wordt al een tijd gepraat over nauwe samenwerking of fusie. Dat gebeurt onder druk van de politiek. Het kabinet wil fors bezuinigen. Het aantal publieke omroepen moet omlaag. Dat kan door middel van fusies.

"Aan gedwongen ontslagen valt niet te ontkomen", zegt Paul Smits van de Raad van Toezicht van de AVRO. "Er zijn draconische bezuinigingen. Er zullen sowieso ontslagen vallen, met of zonder fusie."

Het samengaan van de AVRO met de TROS is een verrassing. Eerder leek de AVRO aan te sturen op samenwerking met de VPRO. Die twee omroepen doen veel aan cultuur. De VPRO wil liever als zelfstandige omroep voortbestaan.

Verheugd

Minister Van Bijsterveldt van Cultuur is blij met de aangekondigde fusie. "Ik ben heel blij dat de AVRO en TROS elkaar als verwante omroepen hebben gevonden", was haar reactie op de plannen.

Ook NOS-directeur Jan de Jong reageerde verheugd op het nieuws van de voorgenomen fusie. "Hopelijk doet goed voorbeeld, goed volgen. Als namelijk ook de KRO en de NCRV fuseren en ook de VARA en BNN het voorbeeld van de TROS/AVRO volgen, dan kunnen Omroep Max, VPRO, EO, NTR en de NOS zelfstandig blijven en zitten we op het door de minister en 'Hilversum' gewenste aantal van acht omroepen."

"Felicitaties zijn hier op zijn plaats", laat Publieke Omroep-voorzitter Henk Hagoort weten. "De AVRO en TROS zetten vandaag een moedige stap op weg naar een eenvoudiger publiek mediabestel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl