De autoriteiten houden toezicht rond het bewuste stemlokaal
NOS NieuwsAangepast

Afgehakt hoofd naar stemlokaal gegooid in Noord-Mexico

In Mexico, waar verkiezingen aan de gang zijn, is in de stad Tijuana een afgehakt hoofd naar een stemlokaal gegooid. In de buurt van het stemlokaal werden plastic tassen gevonden, waarin onder meer afgehakte handen zaten. Dat melden de lokale autoriteiten in de stad, die grenst aan de Verenigde Staten.

De man die het hoofd gooide rende na zijn actie weg, maar het is niet duidelijk of hij ook is gearresteerd. Bij een ander stembureau, elders in het land, werd een granaat naar binnen gegooid.

De aanloop naar de verkiezingen in Mexico, die onder meer gaan over alle 500 zetels in het lagerhuis, verschillende gouverneurschappen en duizenden lokale machtsposities, was een van de bloedigste ooit. Uit onderzoek van het Mexicaanse onderzoeksbedrijf Ettelekt komt naar voren dat zeker 91 politici voorafgaand aan de verkiezingen zijn vermoord.

Geen grote meerderheid

Volgens journalist Jan-Albert Hootsen, die in Mexico werkt, is het een trend dat criminele benden zich proberen te mengen in de verkiezingen. "Dat doen ze door eigen kandidaten verkiesbaar te stellen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar ook door kandidaten die geen deals met ze willen sluiten aan te vallen."

Ruim 93 miljoen Mexicanen konden hun stem uitbrengen. Volgens de eerste uitslagen heeft de partij van president Obrador vooralsnog geen absolute meerderheid weten te behalen in het parlement.

"Hij had graag een meerderheid van twee derde in het het federale parlement willen behalen om grote hervormingen door te voeren", zegt Hootsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl